Mainos

Poliisin erikoisryhmään kuuluva "Wilsoni" joutui ampumaan päälle hyökänneen kaksoismurhaajan: "Sitten vasta valkeni, että minua on lyöty kirveellä"

26:16

Poliisin Valo-79 -erikoisryhmään kuuluva "Wilsoni" kertoi MTV:n Rikospaikka-ohjelman ainutlaatuisessa haastattelussa Oulun kirvesmurhaajan kiinniottotilanteesta tammikuussa 2015. "Wilsoni" joutui ampumaan yllättäen päälle hyökänneen miehen. Poliisin oma hengenlähtö oli lähellä.

Ryhmänjohtaja oli määrännyt "Wilsonin" menemään ensimmäisenä epäillyn tekijän asunnon ovelle Oulun Myllyojan kaupunginosassa.

Tekijä oli muutama tunti aiemmin surmannut kirveellä kaksi miestä Oulun Tuirassa sijaitsevassa pubissa. Hän oli paennut paikalta, mutta poliisi pääsi nopeasti epäillyn jäljille.

"Wilsoni" nousi kerrostalon portaita muiden Valo-79 -erikoisryhmän poliisien kanssa kohti epäillyn asunnon ovea. "Wilsonin" mukaan hänen sykkeensä ei tilanteessa juuri noussut.

– Olo oli varsin rauhallinen. Tätä työtä tehdään jatkuvalla syötöllä ja useammalle ovelle koputellaan viikon aikana, "Wilsoni" kertoi ohjelmassa.

"En ehtinyt edes havaitsemaan sitä lyöntiä"

"Wilsonilla" oli raskaat suojaliivit. Lisäksi varusteena oli suojakilpi ja virka-aseena Walther-pistooli.

– Ehdin ilmoittaa asunnon sisälle, että täällä on poliisi, poliisi on varautunut ampuma-aseen käyttöön ja jokaisen asunnossa olijan on tultava ulos. Tämän sanoin kahdesti. 

Asunnosta oli hiljaista. Mitään ei kuulunut, kunnes asunnosta kulman takaa heitettiin jotain käytävään. Myöhemmin selvisi, että se oli vasara.

– Kuului vain metallinen kilahdus. Sen tehtävänä oli ilmeisesti vain kiinnittää meidän huomiomme.

– Välittömästi tämän jälkeen sieltä hyökkäsi mies kirveen kanssa. En ehtinyt edes havaitsemaan sitä lyöntiä. Se tuli kulman takaa niin nopeasti. Pää vain nyökkäsi alaspäin. Kun kohotin katseeni, huomasin, että siinä oviaukossa seisoo mies kirves kohotettuna.

"Ammuin kaksi laukausta"

Sen jälkeen "Wilson" ei epäröinyt toimia ja hän käytti välittömästi asetta.  Aseenkäytön edellytykset olivat olemassa.

– Vaarallinen aseistautunut henkilö oli pysäytettävä tavalla tai toisella. Muita tapoja ei siinä vaiheessa ole enää käytettävissä.

– Ammuin kaksi laukausta, koska ensimmäisen laukauksen jälkeen kohdehenkilö ei välittömästi kaatunut. Toisen laukauksen jälkeen hän lyyhistyi alaspäin ja hyökkäsin luotisuojakilpeä apuna käyttäen siihen päälle ja sain kirveestä kiinni. Hän puristi kirveen vartta kädellään, ja kirves piti vielä kädellä irrottaa.

Tilanne ei ollut kokonaan ohi. Asunto piti tarkistaa mahdollisten räjähteiden tai muiden viritelmien varalta.

Ensihoitolääkäri oli heti paikalla. Käytössä ollut vahva titaanikypärä todennäköisesti pelasti "Wilsonin" hengen.

– Otin kypärän käteeni ja siinä vaiheessa huomasin siinä kirveen iskeymän. Sitten vasta valkeni, että minua on lyöty kirveellä, "Wilsoni" kertoi Rikospaikan haastattelussa.

Kaksoismurhaaja, somalialaistaustainen mies kuoli. "Wilsonin" toiminnassa ei todettu virheitä.

Aiemmin "Wilsonia" on ammuttu kohti haulikolla, kun aseistautunutta henkilöä oltiin ottamassa kiinni. Nykyistä työtään hän ei vaihtaisi. 

– Meillä on vahva ryhmä. Tiedämme, että kun se asunnon ovi avautuu, sieltä ei tule ulos mitään sellaista, jolle ei tällä porukalla pärjätä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.