Poliisikansanedustaja Packalén huumeiden käyttöhuoneista: "Voisi puhdistaa ympäristöä ja tehdä siitä turvallisemman"

Kansalaisaloite: Huumeiden käyttöhuoneet sallittava 9:46
Sosiaaliohjaaja Outi Aaltosen ja kansanedustaja Tom Packalénin mukaan huumeiden käyttötiloilla olisi useita hyötyjä.

Huumeiden käyttötilakokeilua koskeva kansalaisaloite sai kokoon tarvittavat 50 000 allekirjoitusta ja etenee eduskunnan käsiteltäväksi.

Kansalaisaloitteen vastuuhenkilö Outi Aaltonen ja perusuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén vierailivat MTV:n Uutisaamussa keskustelemassa aiheesta. Heidän mukaansa huumeiden käyttöhuoneilla olisi useita etuja, kunhan niiden sijainti on tarkkaan mietitty.

Sosiaaliohjaaja Outi Aaltosen mukaan huumeiden käyttöhuoneilla on haittoja ehkäisevä vaikutus, ja niillä on siksi laajasti yhteiskunnan eri instituutioiden tuki. Hän muistuttaa, että huumeita käytetään joka tapauksessa.

– Pistohuumeiden käyttö aiheuttaa aika valtavia kustannuksia ja inhimillistä kärsimystä. Mahdollisuus vähentää inhimillistä kärsimystä, kustannuksia ja siistiä ympäristöä vaikuttaa todella houkuttelevalta ajatukselta, Aaltonen sanoo.

Sijannilla on väliä

Tom Packalén (PS) pitää käyttöhuonekokeilua niin ikään järkevänä, kunhan kokeilu on ”oikein tehty”. Packalénin mukaan suurin huoli mahdollisesti kokeilusta olisi käyttöhuoneiden sijainti.

– Väärin sijoitettuna tämä aiheuttaa haittaa ympäristölleen, mutta taas oikein sijoitettuna tämä voisi puhdistaa ympäristöä ja tehdä siitä turvallisemman, Packalén sanoo.

Aaltosen mukaan kansainväliset tutkimukset osoittavat, että käyttöhuoneen sijainnilla on todellakin suuri merkitys.

Sijainnin tulee olla sellainen, jossa käyttäjät joka tapauksessa viettävät aikaa, jolloin se on myös houkutteleva paikka, Aaltonen sanoo.

Huumeiden käyttövälineistä halutaan eroon nopeasti

Kunnilla on tartuntatautilain mukaan velvollisuus jakaa huumeiden käyttäjille puhtaita käyttövälineitä, mutta etenkään asunnottomilla ei usein ole käyttöön sopivaa paikkaa. Käytön jälkeen käyttövälineistä halutaan päästä nopeasti eroon, sillä käytetyn huumeruiskun tai muun välineen hallussa pitäminen on rikos.

– Tämä johtaa siihen, että niitä löytyy puistoista ja hiekkalaatikoista, sanoo Packalén.

Käyttöhuoneet toimisivat ensisijaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palvelupisteenä, jossa huumeidenkäyttäjät saisivat apua, hoitoon ohjausta ja tietoa. Aaltonen kertoo monen huumeidenkäyttäjän olevan kokonaan palveluiden ulkopuolella ja menettäneen luottonsa viranomaisiin.

– Käyttöhuoneissa asioitaisiin anonyymisti. Tämä mahdollistaisi luottamuksellisen suhteen luomisen viranomaisiin, jolloin myös hoitoon hakeutuminen myöhemmässä vaiheessa olisi mahdollista.

A-klinikkasäätiön mukaan huumekuolemien määrä on kasvanut Suomessa 27 prosenttia vuotta 2021 edeltävien kymmenen vuoden aikana. Huumeisiin kuolee Suomessa etenkin nuoria miehiä.

Lue myös:

    Uusimmat