Poliisin virkamies kähmi työntekijää poliisiaseman kuntosalilla – piinasi naisia rivoin sutkautuksin ja ehdotteluilla

Mitä Me too -kampanjasta jäi käteen? 7:42
Me too -kampanja toi ahdistelun yleiseksi puheenaiheeksi. Mitä siitä on jäänyt lopulta käteen?

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen siviilivirkamies tuomittiin sakkoihin tämän ahdisteltua työkavereitaan, erityisesti läheistä työtoveriaan.

Mies oli tehnyt useita yhdyntäliikkeitä naisen takapuolta vasten, ottanut tätä lantiosta kiinni. Myöhemmin naisen ollessa kuntolaitteessa mahallaan hän oli tarttunut naista pakarasta ja koskettanut naista sukupuolielinten alueelle. 

Samana päivänä mies oli mennyt seisomaan naisen eteen kädet levitettyä ja sanonut, että nyt nainen saa vuorostaan koskea häntä. Rikokset tapahtuivat Espoon poliisiaseman tiloissa.

Pyysi naisia "ravistamaan" vessaan

Häirintä ei jäänyt tähän, vaan epäasiallinen toiminta oli toistuvaa.

– [Mies] on lisäksi työpaikallaan työajallaan toistuvasti esittänyt naispuoleisille työntekijöille kaksimielisiä ja seksuaalisesti vihjailevia juttuja, tuomiossa kerrotaan.

– [Mies] on useita kertoja pyytänyt saada koskettaa naispuolisen työntekijän rintoja, tehnyt käsillään puristeluliikkeitä näiden rintoja kohti, kommentoinut naisten pukeutumista ja eväitä seksuaalisessa mielessä, sekä pyytänyt naisia tulemaan "ravistamaan" [miehen] ollessa menossa vessaan. [Mies] on myös lähettänyt naispuoleiselle työntekijälle sähköpostin, jossa on ollut seksuaalissävytteinen ja epäasiallinen liite.

"Banaanivitsi" ja puristeluliikkeitä

Mies myönsi tapahtumat kuntosalilla, mutta kiisti muut syytteet. Hän myönsi, että on saattanut käyttää satunnaisesti ronskia kieltä. Hän myönsi kuitenkin esimerkiksi leikillään tehneensä puristeluliikkeitä rintojen edessä, kommentoineen naispuolisen kollegan banaanin syöntiä kaksimielisesti ja muutenkin esittäneen huumorilla erilaisia seksuaalisesti vihjailevia kommentteja.

Vuonna 1966 syntynyt mies tuomittiin seksuaalisesta ahdistelusta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta 50 päiväsakon rangaistukseen. Tämä tarkoitti hänen tuloillaan 1 700 euron seuraamusta. Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan uhrille 500 teon aiheuttamasta kärsimyksestä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Virkamiesoikeudellisia toimia harkitaan myöhemmin

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos kommentoi, että se harkitsee siviilivirkamiehelle mahdollisia virkamiesoikeudellisia toimia sen jälkeen, kun tuomio on saanut lainvoiman.

– Länsi-Uudenmaan poliisilaitos on ollut tietoinen esitutkinnasta ja syyteharkinnasta, apulaispoliisipäällikkö Jarmo Pitkämäki kertoo poliisilaitoksen tiedotteessa.

Hän kertoo MTV Uutisille, ettei toistaiseksi ole ehtinyt tutustua tuomioon tarkemmin.

Otsikkoa ja juttua korjattu 10. joulukuuta klo 15.17: Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen mukaan virkamies on ollut virkasuhteessa Länsi-Uudenmaan poliisilaitokseen, ei suoraan Poliisihallitukseen, kuten jutusta aiemmin sai kuvan. Lisäksi juttuun on lisätty Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen kommentti.

Artikkelia muokattu 10. joulukuuta kello 20.50: Korjattu tekstin ingressiin tieto siitä, että kyseessä on ollut virkasuhteessa Länsi-Uudenmaan poliisilaitokseen ollut siviilivirkamies.

Lue myös:

    Uusimmat