Oppositio äimisteli kyselytunnilla, miksei hallitus antanut poliisille sen toivomia miljoonia

1:51:20
Näin poliisi on itse kertonut määrärahaleikkausten vaikutuksista aiemmin syksyllä.

Oppositio ihmetteli eduskunnan kyselytunnilla, miksi juuri poliisin määrärahatoiveet törmäsivät hallituksen budjettiriihessä menokehyksiin. Lisärahoitusta tuli 40 miljoonan euron sijasta kymmenen miljoonaa euroa.

– Nyt olette jättämässä 30 miljoonan euron vajeen poliisien rahoitukseen, joka tarkoittaa jopa 300 poliisin vähennystä. Rahaa kyllä riittää pakolaiskiintiön noston ja maailman hyysäämiseen, mutta ei turvallisuuteen, Perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén sanoi.”

– Poliisi on jo käynnistänyt sopeuttamisohjelman ja se jatkuu. Teidän antamalla 10,6 miljoonalla ei pystytä pitämään tätä nykytasoa yllä, kokoomuksen Kari Tolvanen painotti.

Hallitus puolustautui sillä, että se nostaa kyllä poliisin määrärahoja ja on tehnyt niin jo kahtena vuotena.

– Tämä hallitus on nostanut kahtena vuonna poliisien määrää. Olemme muun muassa panostaneet ongelmien ennaltaehkäisyyn esimerkiksi mielenterveys- ja päihdepalveluissa sekä verkkorikollisuuden hoitoon ja harvaan asuttujen alueiden turvallisuuden vahvistamiseen, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi.

Poliisin määrärahatoiveet törmäsivät Ohisalon mukaan menokehyksiin.

Miksi tiloihin ja ict-ratkaisuihin menee rahaa?

Hallitus haluaa yhä kuitenkin kuulla lisää siitä, miksi esimerkiksi poliisin tila- ja tietotekniikkakustannukset kasvattavat rahan tarvetta.

Myös poliisin tyytymättömyys on kuitenkin tiedossa ja rahoitusta saatetaan muuttaa lisätalousarvioissa.

– Hallitus tästä kantaa vastuun ja tarkastelee tarvittaessa täydentävissä talousarvioissa rahoitusta lisätalousarvioissa, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi.

Oppositio paheksui sitä, että hallitus olisi pettämässä lupauksiaan, koska hallitusohjelmassa linjataan poliisien määrän kasvattamisesta.

Hallitus on puolestaan aiemmin arvioinut, että nykyinen noin 800 miljoonan euron budjetti riittäisi poliisien määrän kasvattamiseen.

Poliisi selvittää parhaillaan erilaisia sopeuttamistoimia ja myös lomautuksia ja irtisanomisia on pidetty mahdollisena.

– Toivottavasti irtisanomisia ei paljon tule, mutta on rehellisesti sanottava, että ne ovat mahdollisia, sisäministeri Ohisalo sanoi keskustelun aikana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja