Poliisiammattikorkeakoulun opettajaa epäillään virka-asemansa väärinkäytöstä – kaksi seksuaalista ahdistelua syyttäjän harkintaan

Poliisiammattikorkeakoulussa voimankäytön opettajana toimineen ylikonstaapelin epäillään käyttäytyneen epäasiallisesti koulun naispuolisia oppilaita kohtaan.

Epäasiallisen käytöksen epäillään tapahtuneen sekä virantoimituksessa että vapaa-aikana. Poliisi on pidätettynä virastaan.

Juttua tutkinut syyttäjä tiedottaa, että esitutkinta on nyt valmis ja ylikonstaapelia epäillään virka-aseman väärinkäyttämisestä ja kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta.

Alun perin rikosepäilyjä oli enemmän, mutta kolme epäiltyä seksuaalista ahdistelua vanhentui, ja kolmessa epäillyssä ahdistelutapauksessa mahdollisen rikoksen uhri ei esittänyt rangaistusvaatimusta.

Asia siirtyy nyt syyttäjälle syyteharkintaan.

Edelleen kahdeksan asianomistajaa

Tutkinnanjohtajan, syyttäjä Jonna Ryynäsen mukaan mies on kiistänyt esitutkinnassa syyllisyytensä epäiltyihin tekoihin. Asianomistajia, eli tutkinnassa uhrin asemassa olevia on jutussa kahdeksan, vaikka ahdisteluepäilyjä on tutkinnan valmistuttua enää kaksi.

Ryynänen ei kommentoi, mitä epäiltyjä tekoja virka-aseman väärinkäyttäminen koskee.

Rikoslain mukaan virka-aseman väärinkäyttämisestä voidaan tuomita esimerkiksi, jos käyttää väärin asemaansa käskyvallassaan tai välittömässä valvonnassaan olevaan henkilöön nähden.

Seksuaaliseksi ahdisteluksi katsotaan tahallinen koskettelu, joka on omiaan loukkaamaan toisen ihmisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Kyse voi olla sivelystä, puristelusta tai taputtelusta, joka kohdistuu esimerkiksi rintoihin, sukuelimiin, takapuoleen tai reisiin. Myös suutelemista voidaan pitää seksuaalisena ahdisteluna.

Teossa raskauttavaa voi olla se, jos teossa käytetään väärin jonkinlaista luottamussuhdetta.

Artikkelia täydennetty 18.9.2019 kello 17.30. 

Lue myös:

    Uusimmat