Mainos

Poliisi tehnyt uusia pidätyksiä Lontoon iskuun liittyen, hyökkääjän syntymänimi julki

2:23

Poliisi on tehnyt kaksi uutta pidätystä Lontoon keskiviikon iskun vuoksi. Pidätykset tehtiin viime yönä. Poliisi on myös kertonut epäillyn tekijän syntymänimen julkisuuteen.

Poliisin hallussa on yhdeksän ihmistä iskun takia, sillä poliisi vahvisti vapauttaneensa yhden naisen.

Poliisi uskoo, että teon takana oli britannialaissyntyinen, muslimiksi kääntynyt 52-vuotias Khalid Masood. Britannialaisviranomaisten mukaan miehen syntymänimi on Adrian Russell Ajao

Miehellä on tilillään lukuisia tuomioita muun muassa väkivaltarikoksista ja Britannian tiedustelupalvelu MI5 on tutkinut tämän yhteyksiä islamismiin jo vuosia aikaisemmin.

Poliisi pyrkii selvittämään, toimiko mies yksin vai saiko hän tukea, innoitusta tai ohjausta muilta. Myös miehen motiivit ovat toistaiseksi hämärän peitossa.

Poliisi kertoo ottaneensa yhteyttä noin 3500 silminnäkijään ja tehneensä kotietsintöjä.  

– Olemme kiinnostuneita kuulemaan myös kaikista, jotka tiesivät Khalid Masoodin, poliisi kirjoittaa. 

Viranomaisten mukaan autolla väkijoukkoon ajanut ja poliisimiehen puukottanut hyökkääjä haavoitti yhteensä ainakin 50 ihmistä. Heistä kaksi on toistaiseksi kriittisessä tilassa. Yhden uhrin vammoja on kuvailtu hengenvaarallisiksi.

BBC kertoi yöllä, että poliisi on tehnyt iskun vuoksi etsintöjä myös maatilalla Walesissa.

Tekijä työskenteli englannin opettajana

Brittilehtien vahvistamattomien tietojen mukaan Masood olisi kolmen lapsen isä, joka oli työskennellyt muun muassa englannin opettajana. Tämän ammatin Masood kertoi autovuokraamossa Birminghamissa, kun hän vuokrasi terroriteossa käytetyn auton.

Äärijärjestö Isis otti eilen iskut nimiinsä Amaq-propagandatoimistonsa välityksellä.

– Britannian parlamentin edustalla tehdyn iskun tekijä oli islamilaisen valtion sotilas. Operaatio oli vastaus kehotukseen iskeä liittouman maita vastaan, Amaq julisti. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.