Mainos

Lontoon iskussa kuoli kaksi australialaista – CNN: yksi tekijä oli arvioitu uhaksi jo aiemmin

Australia on vahvistanut, että kaksi sen kansalaista on kuollut Lontoon iskussa. Australian ulkoministeri Julie Bishopin tiedotteen mukaan Australia odottaa ennen uhrien nimien julkaisua virallista vahvistusta Britannian viranomaisilta.

Asiasta uutisoi muun muassa Guardian.

Australialaisen 28-vuotiaan naisen perhe on aiemmin vahvistanut naisen kuolleen Lontoon iskussa. Sairaanhoitajana työskennellyt nainen joutui perheen mukaan hyökkäyksen keskelle juostuaan auttamaan uhreja.

Toinen australialaisuhri saattaa olla 21-vuotias, lastenhoitajana työskennellyt nainen, joka on ilmoitettu kadonneeksi.

CNN: Yksi tekijä oli arvioitu uhaksi jo aiemmin

Lontoon iskun yksi nimetyistä tekijöistä Khuram Butt oli jo aiemmin arvioitu merkittäväksi turvallisuusuhaksi, kertovat brittilähteet CNN:lle. Britannian poliisi ja tiedustelupalvelu tutkivat Buttia tiiviisti jo vuonna 2015. Tutkimukset olivat osa pyrkimystä horjuttaa al-Muhajiroun-ryhmittymää, joka tukee äärijärjestö Isisiä. 

Buttin ääriajattelu teki hänestä yhden mahdollisesti vaarallisimmista ekstremisteistä Britanniassa. Hänellä oli CNN:n lähteiden mukaan yhteyksiä useisiin terrori-iskuja suunnitelleisiin ja toteuttaneisiin henkilöihin.

Lähteiden mukaan viranomaiset olivat aiemmin huolissaan siitä, että al-Muhajiroun-ryhmittymän jäseneksi katsottu Butt saattaisi toteuttaa terrori-iskun Britanniassa. Brittiviranomaiset ovat kuitenkin sanoneet, ettei näyttöä Buttin suunnittelemasta iskusta ollut, joten tutkinta "priorisoitiin sen mukaisesti".

Nyt Buttin uskotaan olleen johtavassa asemassa Lontoon iskun suunnittelussa, lähteet sanovat CNN:lle. Hänen ja kahden muun iskusta epäillyn uskotaan suunnitelleen tekoaan vain joitakin viikkoja.
Lontoon lauantain iskussa kuoli seitsemän ja haavoittui 48 ihmistä. Osa haavoittuneista on yhä kriittisessä tilassa. Äärijärjestö Isis on väittänyt olevansa iskun takana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.