Mainos

Poliisi skannasi 2,3 miljoonaa rekisterikilpeä – katsastamattomien autojen määrä voi järkyttää

Trafi ja poliisi tutkivat käyttökiellossa olevien ajoneuvojen määrää liikenteessä. Tutkimuksen aikana luettiin noin 2,3 miljoonan liikenteessä käytetyn auton rekisterikilvet.

Tutkimuksen aikana liikenteessä havaituista autoista 3,3 prosentilla oli jokin auton käyttöä rajoittava merkintä ajoneuvorekisterissä.

Määräaikaiskatsastus oli suorittamatta 1,7 prosentissa autoista eli käytännössä joka kuudeskymmenes vastaantuleva auto on Suomessa katsastamaton. Ajoneuvovero oli erääntynyt 1,2 prosentissa autoista. Liikennekäytöstä poistettuja autoja oli 0,3 prosenttia.

Auton käytön estävät rekisterimerkinnät olivat sitä yleisempiä, mitä vanhemmasta autosta oli kyse. Kun auto oli yli 20 vuotta vanha, yleistyi se, että auto oli liikennekäytöstä poistettu ja katsastus oli yli vuoden myöhässä.

– Uskon, että katsastamattomuus johtuu usein ihan inhimillisestä unohduksesta, varsinkin uudempien autojen kohdalla. Jos postiluukusta ei kolahda paikallisen katsastusaseman mainosta, niin tieto katsastusajankohdasta voi helposti unohtua. Seuraavan katsastusajankohdan voi tarkastaa ilmaiseksi Trafin oma asiointi -palvelusta. Tätä palvelua kannattaa hyödyntää, muistuttaa Trafin tieliikennejohtaja Marko Sillanpää.

Alueelliset erot pieniä

Alueelliset erot ja vuodenaikavaihtelu auton käyttöä koskevissa rajoitteissa olivat pieniä, mutta Tampereen ja Oulun seudulla oli suhteessa vähemmän rajoitteellisia autoja kuin pääkaupunkiseudulla.

– Valvonta poliisiautojen kilpienlukulaitteiden avulla aloitettiin näillä alueilla ensimmäisenä Suomessa. Autoilijat siis tiesivät, että kiinnijäämisriski oli suurempi, joten hommat hoidettiin säntillisemmin. Nyt kilpienlukulaitteita on jo yli 500 poliisiautossa, joten valvonta on kattavaa koko Suomessa. Tutkimuksessa kävi ilmi, että vielä tehokkaampaa valvontaa voisi tehdä kiinteillä valvontalaitteilla, esimerkiksi kameratolppia hyödyntämällä. Tämä edellyttää kuitenkin lainsäädäntömuutoksia ja olisi mahdollista aikaisintaan vuonna 2019, kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Ihalainen.

Auton todennäköinen käyttäjä määriteltiin omistaja- ja haltijatietojen perusteella. 18–24-vuotiaiden autonkäyttäjien henkilöautoista 5,4 prosenttia koski jokin rajoite, ja rajoitteet tulivat harvinaisemmiksi auton todennäköisen käyttäjän iän kasvaessa. Suuri enemmistö sekä kaikista autoista, että rajoitteellisista autoista oli havaintohetkellä liikkeellä 50 kilometrin säteellä todennäköisen käyttäjän kotikunnasta.

Lähde: Trafi

***

7:08

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.