Poliisi: Pelastusliivit paremmat kuin veneilyliivit

Jos moottoriveneestä tai yli viisimetrisestä purjeveneestä ei löydy pelastusliivejä ja vastaan tulee venepoliisi, saa mitä todennäköisimmin sakot. Kaikki veneilyliivit eivät riitä pitämään veden varaan joutuneen ihmisen päätä pinnalla.

– Poliisi suosittelee vesille nimenomaan pelastusliivejä, joissa on erillinen kelluntakaulus. Niiden ominaisuudet auttavat veden varaan joutuessa ja suotuisissa olosuhteissa helpommin kääntämään ihmisen oikein päin ja pitävät pään pinnalla. Pelastusliivejä kevyemmät niin sanotut veneilyliivit eivät välttämättä pysty samaan, ylikomisario Jarmo Puustinen liikkuvan poliisin Mikkelin yksiköstä sanoo.

Veneilyliivit pitävät pinnalla vain keskivartalon eivätkä nosta päätä pinnalle tai auta kääntämään ihmistä mahalta selälleen.

– On muistettava, että muu märkä vaatetuskin muuttaa liivien ominaisuuksia vedessä. Kelluntakauluksella varustetut pelastusliivit antavat siis paremman turvan.

– Varusteiden merkitys on suuri, koska onnettomuudet sattuvat yleensä huonon kelin ja huonon tuurin kohdatessa toisensa. Tuolloin hyvä investointi maksaa itsensä hyvin nopeasti takaisin. Pelastusliivien täytyy myös olla omalle painoluokalle tarkoitetut.

Puustinen sanoo, että hyvällä kelillä pärjää veneilyliiveilläkin.

– Lapsille suosittelen kuitenkin aina kelluntakauluksellista vaihtoehtoa. Lisäksi pitää muistaa, että keli saattaa muuttua vesillä erittäin nopeasti. Iltapäivällä voi olla aivan toisenlainen sää kuin aamulla, joten oman alueen sääennusteet tulee tarkistaa ennen vesille lähtöä.

– Useimmissa hukkumistapauksissa mahdollisuudet pelastua olisivat olleet suuremmat, jos pelastusliivit olisivat olleet päällä, Puustinen toteaa.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuva: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat