Tärkeä niksi juhannuksen viettoon: Näin voit pelastaa hukkuvan jokaiselta mökiltä löytyvin välinein

Toimi näin hukkuvan pelastamiseksi 4:48
Katso videolta ammattilaisen ohjeet, miten arkisia apuvälineitä voi käyttää hukkumisvaarassa olevan pelastamiseen.

Juhannus ja helle ovat monen toivoma yhdistelmä, mutta niillä on myös kurja kääntöpuolensa. Lämpiminä kesäviikonloppuina tapahtuu usein hukkumiskuolemia.

– Meillä tulee puhelimet varmasti soimaan viikonloppuna, Onnettomuustutkintakeskuksen Kai Valonen sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa tänään.

Valonen siis arvioi, että hukkumiskuolemilta ei valitettavasti tulla juhannuksena välttymään. 

– Myös muut lämpimät kesäviikonloput on samankaltaisia, Valonen kertoo.

Näin voit pelastaa hukkuvan

Viiden jälkeen -ohjelmassa hukkuvan pelastamista opasti Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija Anne Hiltunen. Hiltusen mukaan hukkumisvaarassa olevan henkilön tunnistaminen voi olla vaikeaa.

– Ihmiset käyttäytyvät vähän eri tavoilla, kun joutuvat paniikkiin tuolla vedessä. Aika yleisesti siellä käy käsistä sellainen räpsähdys veden pinnalla. Lapsi voi näyttää sukeltavalta ja aikuiset usein näyttävät kiipeävän "näkymättömiä tikkaita" ylös pää kallellaan taakse, Hiltunen kertoo.

Mökkirannasta ei kaikilta löydy pelastusrengasta, mutta useimmilta löytyy ämpäri, kanisteri tai toinen edes näistä. Niillä on mahdollista auttaa hukkumisvaarassa olevaa ihmistä. 

– Aika harva tajuaa, että näitä pystyy käyttämään pelastamiseen.

Kanisteriin tai ämpäriin kannattaa laittaa hieman vettä pohjalle, jotta sen saa paremmin heitettyä avuntarvitsijalle. Ämpäri kelluttaa hyvin, kun sen kääntää vedessä ylösalaisin ja sisälle jää ilmaa.

Hiltunen muistuttaa myös, että uimaan meneminen yksin sisältää riskin, sillä itsensä pelastaminen vedessä on vaikeaa.

Katso jutun videolta tarkemmin, miten apuvälineitä kannattaa käyttää.


Lue myös:

    Uusimmat