Poliisi päästi läheissuhdeväkivallasta epäillyn putkasta ennen uhrin kuulemista ja DNA-näytettä – sai varoituksen

Poliisimies sai varoituksen vapautettuaan kiinniotetun, läheissuhdeväkivallasta epäillyn henkilön liian aikaisin viime vuoden huhtikuussa.

Mies ilmoitti poliisivankilan vartijalle, että kiinniotettu voidaan vapauttaa, vaikka asiassa ei ollut annettu pidättämiseen oikeutetun virkamiehen päätöstä. Poliisin olisi pitänyt kysyä jatkotoimista asian tutkinnanjohtajalta.

Oikeuden mukaan teko vaaransi tutkinnan onnistumisen, sillä kiinniotettu vapautettiin ennen kuin läheissuhdeväkivaltatapauksen toista osapuolta oli ehditty kuulla. Myös DNA-näyte oli jäänyt ottamatta, eikä henkilöä ollut rekisteröity henkilötuntomerkkien ottamiseksi.

Puutteelliset ohjeistukset selittivät

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden mukaan ei ollut näyttöä, että teko olisi tehty tarkoituksellisesti tai tietoisesti, eikä sille ollut motiivia tai syytä. Siksi teon katsottiin tapahtuneen huolimattomuuden vuoksi.

Oikeus tuomitsi vuonna 1968 syntyneen poliisimiehen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta varoitukseen.

Oikeus perusteli rangaistusta sillä, että Joensuun poliisilaitoksella, jossa välikohtaus tapahtui, menettelytavat olivat vaihdelleet, eikä niistä ollut yksiselitteistä tai selkeää ohjeistusta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat