Virtain perhesurman tutkija pitää mahdollisena, ettei motiivi ehkä koskaan selviä täysin – ainoa todistaja on tapon yrityksen kohteeksi joutunut teinityttö

Pohjois-Pirkanmaan tammikuisen tragedian tutkinnanjohtaja ei ole toistaiseksi kommentoinut perheenisän teon mahdollista syytä julkisuudessa. Tutkinta on kestänyt noin kaksi kuukautta.

– Tietynlainen tapahtumainkulku tässä surullisessa tapahtumassa on valjennut, mutta paljon on vielä kysymyksiä, joihin pyrimme vastauksia löytämään, perhesurman tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Luoto Sisä-Suomen poliisista sanoo.

MTV Uutisoi noin viikko sitten, että perheen 14-vuotias tytär on päässyt pois sairaalahoidosta. Poliisitutkinnan haastavuutta perheensisäisessä tapauksessa lisää Luodon mukaan osaltaan se, ettei tapauksella ole muita silminnäkijöitä.

Ainoa todistaja on teinityttö, joka joutui tapahtumassa isänsä tapon yrityksen kohteeksi ja hyvin traumaattiseen tilanteeseen. Poliisi on aiemmin vahvistanut, että hätäkeskukseen soitti perheen kotiin saapunut ulkopuolinen henkilö, joka oli tullut paikalle surmatyön jo tapahduttua.

Tytön muistikuvien ehyydestä kysyttäessä Luoto tyytyy toteamaan: 

– Nämä ovat ymmärrettävästi hyvin arkoja asioita, kun kyseessä on lapsi, joka on joutunut varmastikin elämänsä vaikeimpaan tilanteeseen. Mutta toki kaikista kuulemiskerroista on ollut hyötyä tapauksen selvittämisessä. 

Tapauksessa on kuultu myös muita perheeseen kytkeytyneitä henkilöitä. 

"Katsotaan sitten"

Tutkinnanjohtaja ei ole toistaiseksi kommentoinut perheenisän teon mahdollista motiivia julkisuudessa. Luoto sanoo nyt pitävänsä mahdollisena, ettei kaikkiin tapauksen motiivia koskeviin seikkoihin tulla välttämättä koskaan saamaan vastauksia.

– Osa henkirikoksista on hyvinkin helppoja selvittää, syiden ja seurausten kannalta. Tässä edistyminen on ollut hitaampaa. Valitettavasti tutkinnan tulokset eivät tule traagista lopputulosta muutamaan, mutta lähtökohtana on, että esitutkinassa saadaan vastaukset mahdollisimman moniin kysymyksiin. Katsotaan sitten mikä on tilanne, kun juttu lyödään yksiin kansiin.

Luoto ei toistaiseksi osaa antaa arvioita siitä, koska tapauksen esitutkinta valmistuu. Hänen mukaansa työtä on vielä paljolti jäljellä. Tapausta tutkitaan tappona, tapon yrityksenä ja ampuma-aserikoksena. Syyttäjälle tapaus ei tule koskaan etenemään, koska rikoksesta epäilty on kuollut.

Poliisi sai hälytyksen perheen kotitilan tapahtumista 21. tammikuuta torstaiaamuna kello 8.18. Perheenisä oli poliisin käsityksen mukaan surmannut ensin puolisonsa ja haavoittanut teinitytärtään. Myöhemmin poliisi löysi myös isän kuolleena kotitalon alueelta.

Ennen kuin tiedot epäillystä tekijästä olivat varmistuneet, poliisi käynnisti mittavan operaation Liedenpohjan kylän alueella. Tuntien mittaisessa operaatiossa katkaistiin kotitilan läheinen kantatie Virtain ja Alavuden välillä. Henkirikos oli tapahtunut jo ennen poliisin saamaa ilmoitusta.

Lue myös:

    Uusimmat