Poliisi narautti laajan "piraattiverkon" – Sadat katselivat tv-maksukanavia laittomasti

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella on aloitettu esitutkinta laajassa jutussa, jossa yksityisasunnoissa ja yrityksissä on katseltu maksullisia tv-kanavia, niistä kuitenkaan maksamatta.

Poliisin mukaan "piraattiverkon" asiakkaina on ollut Länsi-Uudellamaalla tämän hetkisen tiedon mukaan noin 200-300-henkilöä. Poliisi sai verkostosta tiedon vinkin välityksellä.

Tieto levisi kaverilta toiselle

Katselijoita on saatu mukaan niin sanotun puskaradion välityksellä.

– Markkinointi on tapahtunut pitkälti niin, että on kerrottu kaverille, että tällainen mahdollisuus kanavien katsomiseen on. On sanottu, että voi hankkia televisiokortin edullisemmin kuin mitä maksukanavat tarjoavat. Mitään netissä tai muuten julkisesti tapahtuvaa markkinointia ei ole tapahtunut, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Viola Ikonen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta toteaa.

Ikosen mukaan syyttäjän kanssa vielä keskustellaan siitä, syyllistyivätkö katselijat mahdollisesti rikokseen.

– Rikos edellyttää aina tahallisuutta. Se, miten tämä maksukanavan katseleminen on heille myyty, ratkaisee pitkälle sen, voidaanko heitä pitää epäiltyinä.

Toiminta jatkui vuosien ajan

Maksullisten tv-kanavien luvaton katselu on jatkunut useita vuosia ja siihen tarvittavia laitteita on sijoitettu yksityishenkilöiden asuntoihin ja yrityksiin.

– Tähän katselemiseen on tarvittu oma palvelimensa, jota on käsitelty tietyllä tavalla. Sama on tehty digibokseille, Ikonen sanoo.

Esitutkinnassa vielä selvitellään sitä, kuinka monta maksukanavaa vyyhtiin kuuluu. Sitä myötä myös rikoksesta saatu taloudellinen hyöty ja asianomistajien menetetyn vahingon määrä tarkentuu.

– Varmuudella kyseessä on ainakin pari maksukanavaa, mutta todennäköisestä niitä voi ilmaantua enemmänkin, kun saamme teknistä tutkintaa eteenpäin, Ikonen sanoo.

Esitutkinta vie aikaa

Rikoksesta epäiltynä on kuulusteltu kolmea henkilöä, joista yksi, vuonna 1972 syntynyt mies, on ollut myös muutaman päivän ajan vangittuna. Vangittuna ollut mies on osaltaan esitutkinnassa myöntänyt mahdollistaneensa maksullisten tv-kanavien lainvastaisen katselun. Hänellä ei ole aiempaa rikostaustaa.

Poliisi tutkii tapausta tekijänoikeus- ja suojauksen purkujärjestelmärikoksina. Esitutkinta voi viedä vielä aikaa.

– Meillä on vielä paljon teknisiä laitteita tutkimatta. Se vie vielä aikaa, Ikonen kertoo.


Juttua päivitetty kello 16.17 tutkinnanjohtajan kommenteilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja