Poliisi muistuttaa nuoria viritetyllä mopolla ajamisen seurauksista

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tarkastaja muistuttaa kirjoittamassaan kolumnissa viritetyllä mopolla ajamisen seurauksista. 

Mopon virittäminen kyseisellä hetkellä saattaa tuntua hauskalta ja helpolta puuhalta, mutta tietävätkö nuoret tai nuorten vanhemmat, että jos virittämisestä jää kiinni, on sillä muitakin seuraamuksia kuin vain sakko.

Mopojen virittäminen on yleistä puuhaa, vaikka se onkin laitonta. Virittämisellä mopo saadaan kulkemaan mopoille sallittua rajoitusta lujempaa. Mopojen suurin sallittu nopeus on 45 km/h.

– Viritetty mopo on liikenteessä yhä yleinen menopeli. Virittäminen on valitettavasti suhteellisen helppoa eivätkä osatkaan kaada nuoren taloutta. Valitettavasti osa vanhemmista jopa auttaa asiaa ja vauhdittaa virittämistä. Menopeli vaan alle ja nopeuden kasvu on taattu. Varmasti alitajunnassa kytee pieni pelko kiinnijäämisestä, mutta eihän se voi omalle kohdalle osua? Kirjoittaa Itä-Uudenmaan poliisin tarkastaja Hannele Juusela.

Jos viritetyllä mopolla jää poliisin haaviin, rapsahtaa siitä sakko ja merkintä rekisteriin. Kiinnijäämisen hetkellä sakko ei välttämättä tunnu pahalta, mutta liikennerikkomus voi tulla vastaan myöhemmässä vaiheessa elämää. Esimerkiksi jos nuori hakee harjoituslupaa A1-korttia varten. Lupaa ei voida myöntää jos hakija on ajokiellossa tai lupapäätöstä edeltäneen viiden vuoden aikana ollut ajokiellossa.

Myös opetusluvan saamisen esteenä voi olla vanha liikennerikkomus.

– Opetusluvan saanti ei ole siis mahdollista, mikäli opettaja opetusluvan myöntämistä edeltävän viiden vuoden aikana ollut ajokiellossa rattijuopumuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta tai vakavasta piittaamattomuudesta liikenneturvallisuutta kohtaan, tai syyllistynyt edellä mainittuihin tekoihin niin, että ajokieltoon määräämisen perusteet täyttyvät.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Uusi Suomi

Lue myös:

    Uusimmat