Kuusamolaisesta navetasta löytyi aineet jopa 120 amfetamiinikilon valmistamiseen – tuomitulla jo entuudestaan pitkä kakku lusittavana

Oulun käräjäoikeus antoi tuomion tapauksessa, jossa Kuusamossa sijaitsevasta navetasta löydettiin lähtöaineita jopa 119 amfetamiinikilon valmistukseen.

Amfetamiinin valmistuksessa käytettyä lähtöainetta oli kätketty navettarakennuksen vintille yhteensä 24,3 litraa.

Määrä olisi KRP:n rikosteknisen laboratorion mukaan riittänyt yhteensä 75,5–119 kilon amfetamiini- tai metamfetamiinierän valmistamiseen, jos lopputuote olisi 20-prosenttista. Laboratorion mukaan 20-prosenttisuus vastaa amfetamiinin pitoisuutta katukaupassa.

Mies kertoi saaneensa aineen säilytettäväksi

Teosta syytetty mies kertoi, ettei hän tiennyt, minkälaisesta tai -laatuisesta aineesta on kysymys.

Hän kertoi saaneensa aineet Vantaalta vuonna 2007 ulkomaalaiselta mieheltä, joka oli pyytänyt häntä ottamaan aineet väliaikaiseen säilytykseen. Hän vetosi myös siihen, että amfetamiinin tai metamfetamiinin valmistaminen olisi hyvin vaativa prosessi, joka vaatisi laboratorio-olosuhteita. Hän ei ollut kertomansa mukaan käsitellyt ainetta.

Miehen kertomusta vastaan puhui kuitenkin se, että samaista ainetta oli takavarikoitu vuonna 2015 0,3 litraa erään henkilön auton takakontissa olleesta pullosta. Pullon suussa oli nyt syytteessä olevan miehen DNA:ta.

Katso videolta, miltä näytti eräässä toisessa poliisitapauksessa paljastanut amfetamiinilaboratorio Peräseinäjoella. Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:40

Oikeus: Mies tiesi, mihin ainetta käytetään

Käräjäoikeus katsoi, että vaikka mies ei välttämättä varmuudella täsmällisesti tiennyt, mitä ainetta hänellä oli 30 litran kanisterissa, oli hän aiemman huumerikostaustansakin myötä selvillä siitä, että aine liittyy huumausaineiden valmistukseen.

Tätä tuki se, että hän oli kätkenyt aineet vintille kanisteriin ja eristänyt sen. Oikeus katsoi hänen syyllistyneen vuosina 2015–2017 huumausainerikoksen valmisteluun.

Vuonna 1967 syntynyt mies oli myös syyllistynyt törkeään huumausainerikokseen vuosina 2016–2017 toisessa yhteydessä tapahtuneen huumekaupan myötä.

Oikeus katsoi, että oikeudenmukainen rangaistus miehelle olisi 3 vuotta 9 kuukautta vankeutta. Koska mies oli tuomittu tämän vuoden huhtikuussa Helsingin käräjäoikeudessa jo kuuden vuoden vankeusrangaistukseen, katsottiin sen alentavan tuomion 1 vuoden 9 kuukauden ehdottomaksi rangaistukseksi.

Tapauksessa tuomittiin lisäksi joukko muita henkilöitä vankeusrangaistuksiin kahden vuoden kummaltakin puolen amfetamiini- ja metamfetamiinikauppoihin liittyen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja