Mainos

Poliisi kiistää pakkopalautushuhuja: Kaikki palautetut täysi-ikäisiä – kukaan ei ollut raskaana

Poliisin mukaan kaikki maanantaina palautetut afganistanilaiset olivat täysi-ikäisiä eikä kukaan ollut raskaana. Poliisilta sanotaan, ettei kukaan palautetuista halunnut keskustella tulkin kanssa.

Poliisi kiistää Vihreiden tiedotteessaan esittämän väitteen, että maanantaina Afganistaniin palautettujen turvapaikanhakijoiden joukossa olisi ollut suoraan luokasta palautettavaksi vietyjä lapsia tai viimeisillään raskaana ollut nainen.

– Eiliseen palautukseen liittyen on ollut väärää tietoa liikkeellä. Kaikki palautetuista henkilöistä olivat täysi-ikäisiä. Palautetuista kukaan ei ollut poliisin tietojen mukaan raskaana, sanoo ylikomisario Hannu Pietilä tiedotteessa.

Jos palautettavista joku olisi raskaana, Pietilä vakuuttaa, että se otettaisiin huomioon palautusprosessissa.

– Tällaiset terveyteen liittyvät syyt otetaan myös huomioon turvapaikkaa myönnettäessä. Lapsia on mukana lapsiperheiden palautusten yhteydessä, MTV:n tavoittama Pietilä sanoo.

Poliisi muistuttaa voivansa ainoastaan toimeenpanna kännytyspäätöksiä eikä poliisilla ole tilanteessa harkintavaltaa. 

Päätösvalta palautuksia koskevissa asioissa on Maahanmuuttovirastolla.

"Avustajia ei haluttu tavata"

Vihreiden Ville Niinistö totesi tänään, että maanantain menettely oli epäinhimillisen kova eikä palautettavilla ollut oikeutta keskustella tulkin tai asiamiehensä kanssa.

Poliisin mukaan kukaan palautettavista ei halunnut keskustella tulkin kanssa.

– Kukaan palautettavista ei halunnut tavata avustajaa. Lennolla mukana oli lääkäri, Frontexin edustajia sekä yhdenvertaisuusvaltuutetun edustaja, Pietilä toteaa.

Eilinen Helsinki-Vantaalta Kabuliin lähtenyt palautuslento oli Helsingin Sanomien mukaan jo kolmas sen jälkeen, kun Suomi ja Afganistan solmivat pakkopalautuksia käsittelevän sopimuksen viime lokakuussa.

Helsinki-Vantaan toiseen terminaaliin oli kokoontunut yli 100 mielenosoittajaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.