Ville Niinistö pyysi anteeksi väärää tietoa Afganistan-lennosta

2:08

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on pyytänyt anteeksi väärää tietoa Afganistanin palautuslennosta.

Niinistö kertoi aamulla MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, että Afganistaniin olisi palautettu useita perheitä, joissa oli lapsia. Myöhemmin hän tviittasi, ettei lapsia ilmeisesti ollutkaan mukana ja pyysi anteeksi väärää tietoa.

– Aina maltti kun tilanne päällä. Journalismia tarvitaan niin tieto kulkee. Lapsia ei ilmeisesti lennolla, hyvä. Pyydän anteeksi väärää tietoa, Niinistö tviittasi.

Poliisi tiedotti jo aamulla, että eilisestä palautuslennosta Afganistaniin on liikkunut väärää tietoa. Ylikomisario Hannu Pietilä sanoi STT:lle, että palautettujen ikähaarukka oli 18 vuoden ja lähes 60 vuoden välillä. Poliisin tietojen mukaan kukaan ei myöskään ollut raskaana.

Pakkopalautuksia vastustavat mielenosoittajat tiedottivat vielä tänään aamulla, että palautetuissa olisi ollut mukana lapsia. Mielenosoittajia edustava Aleksi Pahkala kertoo STT:lle, että silminnäkijöiden mukaan poliisiautoon Pasilassa olisi lastattu myös lapsia. Lasten noususta koneeseen Pahkalalla ei kuitenkaan ollut varmaa tietoa.

Samassa tiedotteessa kerrottiin, että joukossa oli kuusihenkinen perhe, jonka kuukausi sitten uusitussa turvapaikkahakemuksessa oli runsaasti uutta tietoa.

– Perheen ei annettu tavata toistuvista pyynnöistä huolimatta avustajaansa.

Poliisin Pietilä kuitenkin sanoo, ettei kukaan palautuslennolla olleista halunnut tavata avustajaa.

– Lennolla mukana oli lääkäri, Frontexin edustajia sekä yhdenvertaisuusvaltuutetun edustaja. Kabulissa vastassa oli Suomen suurlähetystön edustaja sekä IOM:n edustaja.

Poliisi käytti Pasilassa kaasua

Palautuslento Kabuliin lähti eilen illalla Helsinki-Vantaalta, jonne oli kerääntynyt mielenosoittajia vastustamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakkopalautuksia.

Palautuksia vastustavat järjestivät mielenosoituksia lentokentän lisäksi myös Pasilan poliisitalolla, jossa poliisi käytti tilanteen rauhoittamiseksi fyysistä voimaa. Poliisin mukaan mielenosoittajat olivat pyrkineet estämään myös hälytystehtäville lähtevien poliisiautojen kulun.

– Tilanteessa ei ollut kyse rauhanomaisesta mielenilmauksesta, vaan aktiivisesta viranomaisen toiminnan estämisestä. Tilanteen selvittämiseksi poliisi joutui käyttämään fyysistä voimaa sekä yksittäistapauksessa kaasua. Tapahtumasta on kirjattu rikosilmoitus nimikkeellä haitanteko virkamiehelle, kertoo ylikomisario Jere Roimu.

Palautuslentoja tehty tänä vuonna kuusi

Sisäministeriön mukaan palautuslento Afganistaniin sujui rauhallisesti. Lennolla oli mukana 10 palaavaa ihmistä, eikä mukana ollutta lääkäriä tarvittu.

Ministeriön mukaan tänä vuonna on tehty vastaavia palautuslentoja kuusi kappaletta. Niistä kolme on tehty Afganistaniin. Viime vuonna lentoja oli 30 kappaletta.

Suomi palauttaa kotimaihinsa sellaisia ihmisiä, jotka ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa, mutta joille sellaista ei ole myönnetty, koska antamiselle ei ole ollut perusteita. Ministeriön mukaan ketään ihmistä, jolla turvapaikkaprosessi on kesken, ei palauteta Suomesta.

Ministeriö muistuttaa, että kielteisen päätöksen saaneiden palauttaminen lähtömaihinsa on osa EU:n yhteistä politiikkaa ja palautuksia toimeenpanevat useat Euroopan maat. Viime viikolla esimerkiksi Saksa on palauttanut Afganistaniin ihmisiä, joilla ei ollut oikeutta turvapaikkaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja