Mainos

Poliisi käytti kaasusumutinta ja etälamautinta puistokeikkakärhämässä – "Ei moitittavaa"

Poliisi on antanut vastauksen liittyen saamaansa kritiikkiin voimankäytöstään Dallapénpuistossa 10. elokuuta.

Tapaus liittyy Helsingin Dallapénpuistossa luvatta järjestettyyn anarkistien Musta Kallio -tapahtumaan, jonka poliisi keskeytti käyttäen muun muassa kaasusumutinta ja etälamautinta. Poliisin toiminta herätti runsaasti kritiikkiä paikalla olleissa, jotka pitivät voimankäyttöä ylimitoitettuna.

Poliisin toiminnasta tehtiinkin kantelu, jonka johdosta Helsingin poliisi aloitti tapahtuneen selvittämisen. Kantelussa muun muassa kerrottiin poliisin sumuttaneen yleisöä kaasusumuttimella. Kantelijan mukaan hän ei ollut kuullut poliisilta poistumiskäskyä. Hänen näkemyksensä mukaan poliisin voimankäyttö oli liioiteltua ja kohdistui henkilöihin, jotka eivät olleet toimineet väärin.

Poliisin kimppuun käytiin

Poliisin vastauksessa kanteluun selviää, että hätäkeskukseen oli tullut seitsemän puhelua häiritsevästä ja kovaäänisestä musiikista puistossa.

Ensimmäisenä paikalle saapunut poliisipartio oli useita kertoja käskenyt muusikoita lopettamaan soittamisen ja läsnäolijoita poistumaan. Käskyjä ei kuitenkaan oltu toteltu.

Tämän jälkeen eräs poliisimies oli pyrkinyt esiintymislavalle keskustelemaan asiasta, kun muutama paikalla ollut mies oli estänyt hänet pääsynsä lavalle. Miehet olivat poliisin raportin mukaan hyökänneet paikalla olleiden poliisimiesten kimppuun, minkä yhteydessä poliisimiesten päälle heiteltiin myös erilaisia esineitä.

Hyökkäys oli saatu pysäytetyksi käyttämällä pippurisumutetta. Poliisin ottaessa kiinni erästä naista, mitä ilmeisimmin tapahtuman järjestäjiä, paikalla olleet henkilöt olivat hyökänneet uudestaan poliisimiehiä kohti, jolloin poliisit olivat käyttäneet pippurisumutetta ja yhteen henkilöön etälamautinta. Eräs paikalla olijoista oli huutaen yllyttänyt muita käymään poliisimiesten kimppuun ja polttamaan poliisiautoja.

Poistumiskäsky annetaan yhteisesti

Poliisin toiminnasta kannellut oli kertonut paikalla olleen pahoin loukkaantuneita. Poliisi ei ollut tällaisia henkilöitä kertomansa mukaan tavannut. Muutamille pippurisumutteelle altistuneille poliisi oli antanut vettä ja ohjeistanut olemaan hieromatta silmiään.

Väitteeseen siitä, ettei poistumiskäskyä ollut kuulunut Helsingin poliisilaitos toteaa, että poliisi ei kehota jokaista läsnäolijaa erikseen, vaan poistumiskäsky annetaan kaikille yhteisesti.

Kantelussa oli todettu poliisin voimankäytön olleen ylimitoitettua. Helsingin poliisilaitos katsoo vastauksessaan, että olosuhteet tapahtumapaikalla ovat olleet sellaiset, että voimakeinojen käyttö on ollut puolustettavissa ja perusteltua.

Voimakeinojen käytön tarpeellisuus syntyi Helsingin poliisilaitoksen käsityksen mukaan siinä vaiheessa, kun jotkut väkijoukkoon kuuluvista henkilöistä olivat lähteneet hyökkäämään poliiseja kohti.

2:14

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.