Mainos

Selvitys poliisin voimankäytöstä mielenosoituksessa valmistui: Henkilöauto ajoi väkijoukon keskellä, poliisin voimankäyttö perusteltua

Poliisihallituksen toimittaman selvityksen mukaan poliisi toimi asianmukaisesti kurdien mielenosoituksen yhteydessä Helsingin Narinkkatorilla 19.10.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo olevansa tyytyväinen selvitykseen.

– Selvitys on kattava ja tilanteen kulku sellainen, että poliisilla olisi ollut perusteet keskeyttää mielenosoitus. Olen tyytyväinen siihen, että siihen ei menty, vaan poliisi turvasi kokoontumisoikeuden toteutumisen ja rauhoitti tilanteen rajatummin keinoin. Näin mielenosoitus sai jatkua välikohtauksesta huolimatta, sanoo Ohisalo (vihr.) tiedotteessa.

Sisäministeri Ohisalon mukaan selvityksen perusteella raskaasti varustettujen joukkojenhallintaan erityiskoulutettujen poliisien käyttö oli perusteltua perustuen tilaisuuden uhka-arvioon.

Oppositiopuolueista arvosteltiin Ohisaloa sen jälkeen, kun hän ilmoitti pyytävänsä poliisilta selvityksen tapahtumista.

Selvitys: Näin tapahtumat etenivät

Selvityksen mukaan poliisin varautuminen ja varustautuminen 19.10. mielenosoitukseen perustui pitkälti siihen, että edellisessä 14.10. mielenosoituksessa mielenosoittajat eivät noudattaneet poliisin ohjeita ja määräyksiä.

Aiemmassa mielenosoituksessa oli aiheutettu vaaratilanteita ajamalla autolla väkijoukon keskellä ja heittämällä kiviä. Selvityksen mukaan paikalle oli jouduttu hälyttämään kaikki vapaana olleet poliisipartiot, jotta tilanne saatiin hallintaan.

Poliisin mukaan järjestelyvastuussa oli osittain samoja henkilöitä. 

Selvityksen mukaan mielenosoituksen järjestäjä ei ilmoittanut etukäteen, että kulkueeseen tuodaan henkilöauto ja paikan päällä poliisi oli useaan kertaan kieltänyt ajoneuvon käytön väkijoukon keskellä turvallisuussyistä.

Selvitys kertoo, että järjestäjät ilmoittivat, etteivät he aio noudattaa poliisin määräystä ja ajoneuvo ajettiin Narinkkatorille. Poliisi oli useaan kertaan käskenyt kuljettajaa pysäyttämään ajoneuvon, mutta käskyjä ei toteltu. Poliisi pyrki estämään ajoneuvon liikkumisen ajamalla poliisiauton sen eteen, mutta mielenosoittajien ajoneuvo pyrki kiertämään poliisiauton ajamalla keskellä väkijoukkoa. Selvityksen mukaan tämä oli syy turvautua voimakeinoihin ajoneuvon pysäyttämiseksi.

Poliisi käytti etälamautinta

Selvityksen mukaan samaan aikaan kielletyn ajoneuvon pysäyttämistä yrittäneen poliisiauton eteen tuli mielenosoittaja, joka esti poliisiauton liikkumisen.

Poliisin käskyistä huolimatta mielenosoittaja käytti voimakasta vastarintaa, kaatoi yhden poliisin maahan ja tarttui toisen poliisin kaulassa roikkuvaan projektiililaukaisimeen. Maahan kaadettu poliisi loukkaantui tilanteessa. Tämän jälkeen mielenosoittajan jalkaan käytettiin etälamautinta, jolloin henkilö päästi irti poliisin laukaisimesta.

Selvityksen mukaan etälamauttimen käyttö yhtä mielenosoittajaa vastaan oli lievin ja tarkoituksenmukaisin keino kyseisessä tilanteessa.

Kurdien edustajat ja Helsingin poliisi ovat jälkikäteen käyneet keskusteluja, jotta vastaavat tilanteet voitaisiin välttää.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja