Piippu ohimolla – Tony Halmeen ex-vaimo avautuu kohtalokkaan yön tapahtumista

Tony Halme sai aivovaurion kohtalokkaana yönä vuonna 2003. Halmeen entinen vaimo Katja kertoo nyt oman näkemyksensä ampumavälikohtauksesta.

Vuonna 2010 menehtynyt entinen kansanedustaja Tony Halme ehti nähdä elämästä sekä valoisan että varjoisan puolen. Tuore, Otavan julkaisema ja Paula Salomaan kirjoittama kirja Viikingin varjossa paljastaa uusia asioita entisen nyrkkeilymestarin elämästä ex-vaimo Katjan näkökulmasta.

Kirjassa Katja kertoo oman versionsa myös heinäkuun 2003 tapahtumista, kun Halmeiden asuntoon hälytettiin poliisit ampumavälikohtauksen takia.

Maaliskuussa 2003 äänivyöryllä kansanedustajaksi valittu Tony oli koukussa kipu- ja unilääkkeisiin, eikä hyväntekeväisyysottelu Raumanmeren juhannuksessa auttanut asiaa. Kirjan mukaan Halme palautui ottelusta lähinnä viinan ja lääkkeiden voimalla.

Tonyn toilailut olivat saaneet Katjan harkitsemaan vakavasti avioeroa jälleen kerran. Hän sai lopulta tarpeekseen juhannusjuhlista ja lähti yksin takaisin Helsinkiin. Tonya ei lupauksista huolimatta näkynyt kotona päiviin.

"Kun kesäloma sitten alkoi, hän haki heti ensimmäisenä päivänä Raumalle jääneen Chevy Blazer -maasturinsa ja ajoi sillä muutamaksi päiväksi Tampereelle kavereidensa luokse. Sinne hän sai Katjalta lyhyen tekstiviestin: ”Mulle riitti. Haluan eron.”

 Heinäkuun 3. päivän aamuna Katja heräsi syvästä unesta, kun Tony raahautui umpihumalassa ja tokkuraisena kotiin. Hän nukahti vielä hetkeksi, kunnes heräsi television pauhuun.

"Tultuaan olohuoneeseen Katja sulki television ja sanoi sohvalla loikoilevalle Tonylle: ”Onko selvä? Tämä oli nyt tässä. Haluan eron.” Sillä kertaa mies näytti uskovan, että vaimo ei enää pelkästään uhkaillut avioerolla vaan oli tosissaan."

Tony kohottautui sohvaltaan. Alkoi kiivas sanasota.

"Kesken raivoamisensa hän haki aseen laatikosta ja alkoi räplätä sitä. Hän latasi sen, otti luoteja piipusta ja latasi jälleen."Katja perääntyi uhkaavaa tilannetta makuuhuoneeseen ja kuuli, kuinka Tony otti kirjoituspöydän laatikosta läpipainopakkauksia ja alkoi painella niistä ulos kipu- ja unilääkkeitä, morfiineja ja rauhoittavia lääkkeitä.

”Joka kerta kun Viikinki heitti tukun tabletteja suuhunsa, hän katsahti makuuhuoneeseen päin. Ase pilkisti näkyvästi hänen valkoisen Adidas-kylpytakkinsa taskusta."
Katja soitti hätäkeskukseen, mutta Tony keskeytti puhelun ja paiskasi puhelimet lattialle.

Tilanne jatkui riitelynä. Kirjan mukaan kylpyhuoneessa Tony otti aseen taskustaan, ojensi sitä Katjan suuntaan ja vaati ampumaan itsensä. Pelästynyt Katja kieltäytyi.

"Seuraavassa hetkessä Tony jo latasi aseen ja iski sen piipun Katjan ohimolle. Vaimo valahti sen voimasta istuma-asentoon lattialle. Katja kirkui kauhuissaan ja huusi apua niin monta kertaa ja niin kovalla äänellä kuin pystyi, mutta sitten hän luovutti."

”Ammu, saatana! Ammu! Vedä liipaisimesta! Sää olet takuulla niin munaton, ettet uskalla ampua.” Katja oli sillä hetkellä valmis vaikka kuolemaan, kunhan tilanne vain ratkeaisi jotenkin. Tuo piinallinen hetki tuntui hänestä kestävän ikuisuuden.”

 Kolme viikkoa koomassa

Tilanteen keskeytti naapuri, joka oli kuullut riidan. Katja vakuutteli naiselle, että kyse on vain pienestä riidasta. 

Katja meni makuuhuoneeseen hakemaan ehjänä säilynyttä puhelinta. Samassa hän huomasi sängyllä makaavan miehensä, joka näytti tajuttomalta. Ase oli tuolloin yöpöydällä.

"Hengitystään pidätellen Katja hiipi kohti yöpöytää ja tarttui aseen perään. Juuri samalla hetkellä Tony havahtui, nousi istualleen ja tarrasi lujasti kiinni hänen molemmista käsistään. ”Päästä irti ja anna se mulle”, Katja huudahti nätillä äänellä."

Tony ei luovuttanut, vaan riuhtoi asetta itselleen.

”Samassa jokin osui liipaisimeen, ase laukesi ja kuului hirvittävä pamaus. Sitten Tonyn ote irtosi, ase tipahti sängylle ja hän rojahti pitkin pituuttaan sängylle kuin yhtäkkisesti tajunsa menettäneenä.”

 


Katja näki betoniseinässä ison luodin moukaroiman kolon. Sen jälkeen hän alkoi toimia: nappasi aseen, piilotti sen vessan pyykkikoriin likaisten vaatteiden alle ja juoksi käytävään hakemaan apua. Hän sai soitettua apua naapurin puhelimella hieman ennen aamuseitsemää.

Poliisit tulivat paikalle, ja pian hoitohenkilökunta elvytti jalka- ja käsiraudoilla sidottua Tonya makuuhuoneessa.

Tony Halme kiidätettiin Meilahden sairaalaan. Hän oli kolme viikkoa koomassa. 

Tony Halmeelle jäi tapauksesta aivovaurio. Hänet myös tuomittiin muun muassa salakuljetuksesta, ampuma-aserikoksesta, huumausaineiden käyttörikoksesta ja aseen varomattomasta käsittelystä neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja 80 päiväsakkoon.

"Häntä jännitti etukäteen erityisesti kohta, jossa miestä syytettäisiin vaaran aiheuttamisesta hänelle. Koska hän ei oikein tiennyt, miten Tony suhtautuisi asiaan, hän päätti vähätellä vaaraa ja väittää, ettei ollut tuntenut itseään millään tavalla uhatuksi. Lisäksi hän pelkäsi itse joutuvansa syytetyksi, koska oli ainut silminnäkijä. Hän ei ollut varma edes siitä, puhuisiko Tony siinä tapauksessa hänen puolestaan."


Kirjassa kerrotaan, että Katjalle oli alusta alkaen selvää, että hän puhuisi oikeudessa Tonyn puolesta.

Eroaikeista huolimatta pariskunta jatkoi yhteiseloaan vuoteen 2005, jolloin he erosivat lopullisesti.

Lue myös:

    Uusimmat