Mainos

Poliisi huolissaan maanteille leviävistä puukuormista

Itä-Suomen poliisi on huolissaan huonosti sidottujen puukuormien aiheuttamista vakavista vaaratilanteista liikenteessä.

Itä-Suomessa on tapahtunut tänä vuonna ainakin 3 tapausta, joissa puukuormien sidonnat ovat pettäneet ja puut ovat pudonneet ajotielle. Kaikissa tapauksissa on aiheutunut vahinkoa muulle liikenteelle, mutta vakavammilta henkilövahingoilta on vältytty.

Tammikuussa Valtatiellä 5 Lapinlahdella perävaunusta putosi tielle tukkeja, joihin henkilöautoilija törmäsi ja auto suistui ojaan. Perävaunussa oli kolme kuusitukkinippua.

Viime kuussa Lieksassa Nurmeksentiellä putosi tielle koko perävaunun taaimmainen nippu. Nipussa oli 112 mäntyparrua. Kaksi henkilöautoa törmäsi puihin. Toisen henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi.

Tämän kuun alussa täysperävaunuyhdistelmä jarrutti Laajalammen kaupunginosassa Mikkelissä liikennevaloihin, jolloin perävaunun etummaisen nipun mäntykuitupuukuorma liukui tielle.

Poliisin mukaan kaikissa tapauksissa sidonta oli tehty kiinnitysketjun automaattisesti kiristävällä vaijerilla. Siitä huolimatta puut valuivat tielle.

Poliisi kirjannut alkuvuonna 17 sakkoa vääristä kuormauksista

Poliisista varoitellaan, että kuormien suuret massat ja puunippujen sijoittelu – useampi peräkkäinen nippu – siirtää painopistettä perävaunun takaosaan. Sen seurauksena ajoneuvoyhdistelmä niin sanotusti heijaa.

– Jos kuorman varmistamista ei tehdä kunnolla, uhka nippujen putoamiseen on suuri. Yksi tai kaksi kiinnitysketjua tai -liinaa ei tällaisessa kuormauksessa riitä pitämään koko kuormaa kiinni. Talvi tuo kuorman sidontaan vielä erityisvaatimuksensa, sillä puutavara on lumen ja jään vuoksi erityisen liukasta, Itä-Suomen poliisi tähdentää tiedotteessaan.

Poliisi muistuttaa, että tieliikennelain mukaan ajoneuvo on kuormattava siten, että kuorma ei voi vaarantaa ihmisiä, vahingoittaa omaisuutta, laahata maata, pudota tielle, pölytä häiritsevästi tai aiheuttaa muuta siihen verrattavaa haittaa.

Poliisi on ohjeistanut Itä-Suomessa poliisipartiot tarkastamaan erityisesti raakapuukuormien sidontoja. Poliisi on kirjannut tämän vuoden tammi–helmikuussa 17 sakkoa liikenneturvallisuuden vaarantamisesta kuorman riittämättömän varmistamisen takia. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.