Poliisi havaitsi puutteita lähes 50 räjäytystyömaalla

Työmaalla räjähteiden pitää olla koko ajan valvottavissa.

Lukuisilla räjäytystyömailla havaittiin puutteita räjäytystyömaiden valvontaviikolla syyskuun alussa, kertoo poliisi. Tarkastuksia tehtiin yhteistyössä aluehallintovirastojen kanssa.

Poliisi havaitsi puutteita 47 työmaalla 228 tarkastetusta räjäytystyömaasta. Tarkastettavat työmaat sijaitsivat eri poliisilaitoksien alueella.

Räjähteiden määräystenvastaisesta kuljettamisesta annettiin kaksi rangaistusvaatimusta ja räjäytyssuunnitelman, turvallisuussuunnitelman tai pätevyyskirjojen puutteista laadittiin seitsemän toimenpiteisiin johtavaa ilmoitusta.

Räjähteiden määräysten vastainen kuljettaminen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että räjähteet ovat sitomatta, kertoo ylikonstaapeli Ari Kauppinen Helsingin poliisilaitokselta STT:lle.

Räjähteiden ja nallien välillä pitäisi kuljetettaessa olla vähintään metrin turvaetäisyys, jotta räjähteet eivät räjähtäisi nallien räjähtäessä.

–  Samassa tilassa voi olla palavia nesteitä tai tavaraa sinkoutuu räjähteiden päälle onnettomuustilanteissa, Kauppinen kuvailee vaarallisia kuljetustapoja.

Lisäksi poliisi antoi 38 huomautusta pääsääntöisesti virheellisestä räjähteiden säilytyksestä ja tarvittavien asiakirjojen puutteellisuudesta.

Kauppisen mukaan työmaalla räjähteiden pitää olla koko ajan valvottavissa.

Räjäytystyömaa pitää eristää tehokkaasti

Tarkastukset kohdistettiin pääsääntöisesti työmaihin, joista poliisille oli tehty ilmoitus räjäytystyöstä.

Poliisin mukaan valvontaviikon tarkoituksena oli riskianalyysiin perustuen tarkastaa räjäytystyömaita ja kiinnittää huomiota erityisesti räjähteiden turvalliseen säilyttämiseen ja käyttöön työmailla.

Kauppisen mukaan virheellisestä räjähdysaineiden käsittelystä on vaaraa myös ympäristölle.

Vaaraa voi aiheutua myös siitä, jos ulkopuolisten pääsyä työmaalle ei ole estetty tarpeeksi hyvin.

–  Jos ei riittävästi eristetä eikä vartioida räjäytystyömaa-aluetta, niin onhan siinäkin vaara, että sinne joku koikkelehtii.

Poliisi tarkasti myös panostajien pätevyyskirjoja. Valvonnan tavoitteena oli myös käydä keskustelua toimijoiden kanssa sekä puuttua tehokkaasti mahdollisesti havaittuihin epäkohtiin.

Pääkaupunkiseudun osalta Kauppinen kommentoi, että räjäytystyömaiden turvallisuus oli tarkastuksissa pääosin hyvällä mallilla.

Kauppisen mukaan alalta karsiutuvat epämääräiset toimijat, jotka eivät noudata määräyksiä.

–  Jos tulee jokin onnettomuus, niin ainahan se huonon leiman antaa, Kauppinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja