"Joka päivä haaskataan ja laiminlyödään": Twitterissä julkaistiin tukku väitteitä rakennusalan ympäristölaiminlyönneistä – näin viesteissä mainitut yritykset vastasivat

Twitterissä julkaistu viestiketju listaa hyytäviä esimerkkejä suomalaisten rakennustyömaiden laiminlyönneistä ympäristöasioissa. Kysyimme ketjussa syytetyiltä yrityksiltä, mitä mieltä he olivat väitteistä.

Kyseinen Twitter-ketju on saanut laajaa huomiota. Esimerkkitapauksia on listattu lähes kaksikymmentä, joista jokaisesta twiitistä on tykätty noin 500 kertaa. Alkuperäistä twiittiä on uudelleen twiitattu 700 kertaa. Havaittavissa on siis ilmiö, johon moni haluaa ottaa kantaa.

Viestit kirjoittanut henkilö haluaa pysyä anonyyminä, mutta kertoo työskennelleensä yleisrakennusmiehenä vuodesta 2016.

Alla on listattu muutama väite Twitter-ketjusta:

1. 110kwh edestä sähkölämmittimiä päällä vielä kesäkuussa, koska kukaan "ei muistanut" kääntää niitä talven jäljiltä pois päältä.

2.  1800kg lattialaattoja avaamattomissa pakkauksissa suoraan jätelavalle, koska "tilattiin väärät ja palauttaminen on vaikeaa".

3. "Ei sitä kukaan huomaa" - mies joka toi jostain vanhoja autonakkuja ja heitti ne puujätteeseen

Twitter-ketjun aloittaja itse twiittaa lopuksi:

– Joka päivä laiminlyödään lajittelua, joka päivä heitetään käyttökelpoista tavaraa roskiin. Joka päivä haaskataan sähköä ja öljyä. Kaikki esimerkit suurilta/keskisuurilta työmailta Uudellamaalla.

Viestien todenperäisyyttä ei ole voitu vahvistaa, mutta ketjussa esimerkkeihin ovat lukuisten muiden twiittajien lisäksi ottanut kantaa myös rakennusalan yritysten yhteinen etujärjestö Rakennusteollisuus.

– Kiitos kun toit nämä esiin, on selvää ettei tuollaiselle piittaamattomuudelle ole mitään hyväksyttävää selitystä. Räikeitä esimerkkejä ei voi kuitenkaan yleistää koko alaan. Mm. työmaiden lajitteluastetta on parannettu systemaattisesti ja monet yritykset myös raportoivat siitä, Rakennusteollisuus vastasi.

MTV Uutiset pyysi viestiketjussa mainittuja rakennustyömaayrityksiä ottamaan kantaa väitteisiin. Näin Bonava, Fira, SRV sekä YIT vastasivat.


Millaisia ajatuksia väitteet rakennusalalta herättävät?

Bonava:

Twitterissä esitetyt esimerkit ovat hyvin ikäviä. Kysymys on vakavista asioista. Rakentamisen vastuullisuus ulottuu asuinympäristöjen suunnittelusta asuntojen koko elinkaarelle.

Koska rakentaminen kuormittaa ympäristöä, haluamme varmistaa, että se on teknisesti ja toiminnallisesti mahdollisimman kestävää.

Emme hyväksy laiminlyöntejä, ja niihin puututaan.

Fira:

Rakennusalan pitää kantaa vastuunsa ja jotta vaikuttavuutta saadaan aikaan, tulee ympäristöasiat integroida osaksi kaikkea toimintaa ja ulottaa ympäristöajattelu koko toimitusketjuun.

Ympäristöasiat ovat entistä vahvemmin myös tilaajien työpöydillä ja niiden huomiotta jättäminen on aito riski liiketoiminnan jatkuvuudelle.

SRV:

Rakennusalan toimijat ovat vartijana ympäristöasioissa ja aihe on meille tärkeä myös strategiatasolla: helmikuussa 2021 julkistettu SRV:n uusi elinkaariviisas strategia ottaa vahvasti kantaa liiketoimintamme rooliin ilmastonmuutoksen torjunnassa.

YIT:

Väitteet ovat surullista luettavaa, eikä niiden kaltaisia tilanteita saisi tapahtua. 

Pyrimme kaikessa toiminnassamme pienentämään ympäristölle aiheuttamiamme haitallisia vaikutuksia, kuten vähentämään jätteiden määrää, parantamaan lajitteluastetta työmaakohtaisesti, sekä vähentämään energiankulutusta ja päästöjämme.

Tunnistatteko firmassanne edellä mainittuja tilanteita?

Bonava:

Twitterissä esitetyt esimerkit eivät ole meillä tiedossa. Niihin suoraan emme pysty ottamaan kantaa.

Fira:

En ole törmännyt vastaaviin laiminlyönteihin työmaillamme.

SRV:

Olemme tunnistaneet, että ajoittain erityisesti lajitteluun liittyy epäselvyyksiä, ja tämän parantamiseksi tehdään jatkuvasti töitä yhdessä työmaan ja jätehuoltokumppaneiden kanssa.

YIT:

Emme kommentoi yksittäisiä, nimettömiä väitteitä, mutta tiedostamme, että lukuisien työmaidemme joukkoon voi mahtua sekä hyviä esimerkkejä että kohteita, joissa on parantamisen varaa.

Onko firmassanne jouduttu sisäisesti puuttumaan tapauksiin, joissa ympäristöasioista ei ole välitetty?

Bonava:

Meillä on ollut tilanteita, joissa ympäristöasioita ei aina ole hoidettu asianmukaisesti. Niihin on puututtu. Onneksi tätä ei tapahdu usein.

Fira:

Olemme jo vuosia säännöllisesti kouluttaneet ja perehdyttäneet työmaillamme työskenteleviä ympäristöasioihin. Räikeitä tilanteita, joissa ympäristöasioista olisi vähät välitetty, ei ole tullut vastaan.

SRV:

Toiminnan ohjaus ja valvonta työmaalla on aktiivista.

Joskus väärä toimintatapa johtuu tietämättömyydestä tai väärinymmärryksestä, joskus kiireestä, joskus piittaamattomuudestakin. Epäkohtiin puututaan välittömästi.  Yleisimpiä tapauksia ovat lajitteluun ja siisteyteen liittyvät epäselvyydet.

YIT:

Pyrimme jatkuvasti kehittämään ympäristötoimintaamme ja jätejohtamista sen osana. Olemme viimeisten vuosien aikana kehittäneet muun muassa työmaiden jätteiden lajittelua sekä jätemäärien raportointia.

Miten ympäristöasiat otetaan huomioon esimerkiksi urakkasuunnittelussa?

Bonava:

Jokaisella työmaallamme tehdään ympäristösuunnitelma ennen toiminnan aloittamista. Siinä huomioidaan työmaan ympäristövaikutukset, pöly- ja meluasiat, pohjavesien suojelu sekä jätteiden lajittelu ja kierrätys.

Fira:

Edellytämme, että kaikki alkavat työmaamme laativat ympäristösuunnitelman. Se sisältää mm. lähiympäristön huomiointiin, työmaan jätehuoltoon sekä energiankulutukseen liittyvät asiat.

SRV:

SRV:n eettiset toimintaohjeet omalle henkilöstölle ja toimittajille luovat pohjan vaatimusten mukaiselle toiminnalle. SRV:n urakkaohjelmassa on määritelty vastuullisuuden perusvaatimukset kumppaneille, alihankkijoille ja aliurakoitsijoille.

YIT:

Ympäristöasiat ja niihin liittyvät riskit, toimenpiteet ja vastuut huomioidaan kaikessa projektisuunnittelussa, kuten myös tilaajien jatkuvasti tiukentuvat vaatimukset.

Katso myös:

1:02
Uutisoimme marraskuussa 2020: Suomalaisen rock-tähden nimellä kaupatut kiinteistönalut ränsistyvät paraatipaikalla Porvoossa – tältä paikan päällä näyttää

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja