Tarkista heti hygieniapassisi ja työturvallisuuskorttisi, ne voivat olla väärennettyjä: Poliisi narautti turvapaikanhakijoita huijanneen valeyrittäjän – satoja asiakkaita

Poliisi epäilee henkilön myyneen väärennettyjä tuotteita Suomeen hiljattain saapuneille ihmisille, kuten turvapaikanhakijoille. Toimintaa pyöritettiin tekaistussa yrityksessä, poliisi tiedottaa.

Poliisi sai tiedon väärennysepäilystä Ruokavirastolta vuonna 2019. Epäilty oli alkuvuonna 2019 lähettänyt väärennettyjen hygieniapassien valmistamista koskevan tarjouspyynnön painoalan yritykselle Kiinaan.

– Kyseinen yritys puolestaan välitti tarjouspyynnön suomalaiselle painoalan yritykselle, jota Ruokavirasto käyttää hygieniapassien sopimustoimittajana. Suomalaisyritys epäili, ettei tiedustelussa ole kyse luvallisesta toiminnasta ja ilmoitti asiasta Ruokavirastolle, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Harri Saaristola Helsingin poliisin tiedotteessa.

Tapaus on nyt siirretty syyteharkintaan. Henkilöä epäillään törkeistä väärennyksistä, virkavallan anastuksesta ja tavaramerkkirikkomuksesta. Epäillyn toimintaa varten tekaistun ja rekisteröimättömän yhdistyksen nimi oli Marbon Oy.

Vähintään satoja asiakkaita

Poliisi otti tarjouspyynnön lähettäjän kiinni ja tutki hänen puhelimensa ja tietokoneensa. Paljastui, että jo vuonna 2018 epäilty onnistui tilaamaan väärennettyjä hygieniapasseja ja Työturvallisuuskortteja. Tilaukset oli tuolloin tehty Puolassa ja Unkarissa toimiviin painoalan yrityksiin.

Kaikkea epäilty ei teettänyt muualla. Poliisin mukaan epäilty laati itse väärennettyjä hygieniapassien ja Työturvallisuuskorttien väliaikaistodistuksia.

Epäiltyjen rikosten tekoaika on yli vuosi, ja asiakkaita epäillyllä oli vähintään satoja, poliisi kertoo. Kaikkien väärennetyiksi epäiltyjen hygieniapassien ja Työturvallisuuskorttien ostajien henkilöllisyys ei selvinnyt esitutkinnassa.

– Menettelyä on pidettävä poikkeuksellisen moitittavana, koska väärennettyjä tuotteita on myyty nimenomaan uusille maahanmuuttajille. Heidän työkokemuksensa ei lähtökohtaisesti ole Suomesta. Heillä on tarve saada asianmukaista tietoa suomalaisen elintarvikealan ja työturvallisuuden sääntelystä, jatkaa tutkinnanjohtaja Saaristola.

Poliisi kertoo, että väärennettyjä hygieniapasseja on todennäköisesti yhä käytössä. Niiden korttiosaan on merkattu, että ne ovat toistaiseksi voimassa.

Järjesti ostajille aidonoloisia koulutuksia

Bisneksensä uskottavuuden parantamiseksi epäilty järjesti muutamia uusille maahanmuuttajille suunnattuja koulutustilaisuuksia, joihin hän oli tilannut oikeita kouluttajia. Heillä ei ollut tietoa, että tilaisuuden järjestäjä aikoi myydä väärennettyjä tuotteita. Epäilty myi kortteja, vaikka ostaja ei olisi osallistunut koulutukseen tai menestynyt kokeissa, poliisi jatkaa.

Henkilö sai vakuutettua ostajat muun muassa uskottavilla myyntipuheillaan sekä sillä, että hän työskenteli muun muassa opetustehtävissä toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa ja työväenopistossa tuntiopettajana maahanmuuttajataustaisille henkilöille.

– Tekoa voidaan pitää erityisen suunnitelmallisena. Epäilty käytti väärennysrikosten tekemiseen itse laatimaansa ohjelmaa, joka muodosti korttien valmistamisessa tarvittavat sarjanumerot, jatkaa tutkinnanjohtaja Saaristola.

Tarkistakaa passien ja korttien aitous

Poliisi pyytää elintarvikealan toimijoita ja valvojia kiinnittämään huomiota hygieniapassien ja Työturvallisuuskorttien aitouteen. Myös yritysten kannattaa tarkistaa kortit.

Epäselvissä tapauksissa tulee olla yhteydessä Ruokaviraston tai Työturvallisuuskeskus ry:n asiakaspalveluun (hygieniapassi@ruokavirasto.fi ja kortti@ttk.fi.).

Poliisi julkaisi oheiset liitteet, joissa on lista sarjanumeroista, joita väärennetyissä hygieniapasseissa ja Työturvallisuuskorteissa on käytetty. Jos kyseinen sarjanumero ilmenee hygieniapassista tai Työturvallisuuskortista, on syytä olla yhteydessä Ruokavirastoon tai Työturvallisuuskeskukseen.

Kaikkien väärennetyiksi epäiltyjen passien ja korttien numerot eivät kuitenkaan ole tiedossa, poliisi toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat