Poliisi epäilee Brother Christmas ry:tä kolmesta rahankeräysrikoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta – Koponen kiistää kaikki epäilyt

9:31
Brother Chrismas oli viime helmikuussa Huomenta Suomen vieraana.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos on saanut valmiiksi Brother Christmas ry:n toimintaan liittyvän esitutkinnan. Poliisi epäilee Brother Christmas ry:tä kolmesta rahankeräysrikoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Brother Christmas kiistää kaikki epäilyt väärinkäytöksistä.

Poliisi epäilee Brother Christmasia kolmesta erillisestä rahankeräysrikoksesta.

Kahdessa rahankeräysrikosepäilyssä on kyse rahan keräämisestä ilman rahankeräyslupaa.

Esitutkinnan perusteella muun muassa 2016 vuoden lopulla toteutettu Brother Christmas Joulupotti -keräyksellä ei ollut asianmukaista keräyslupaa. 

Yhden rahankeräysrikosepäilyn osalta kyse on siitä, että yhdistys ei ole poliisin mukaan ilmaissut kaikissa keräysvetoomuksissaan, että keräystavoitteen yli menevää rahoitusta voidaan käyttää muihin avustuskohteisiin.

Epäillään myös kirjanpitorikoksesta

Rahankeräysrikosten lisäksi poliisi epäilee Brother Christmasia törkeästi kirjanpitorikoksesta. 

Poliisin mukaan yhdistykseltä puuttui sadoista maksuista kirjanpitolain mukainen tosite tai tositteesta ei selvinnyt maksun peruste.

Esitutkinnan sekä suoritettujen tarkastusten perusteella ei ole kuitenkaan viitteitä siitä, että varoja olisi käytetty muuhun kuin yhdistyksen toimintaan.

Koponen kiistää väitteet 

Brother Christmas -hyväntekeväisyyshahmona tunnettu Ari Koponen kiistää yhä kaikki häntä ja Brother Christmas ry:tä kohtaan esitetyt väitteet väärinkäytöksistä.

– Minua ja yhdistystäni kohtaan on esitetty julkisuudessa jo miltei vuoden ajan väitteitä siitä, että yhdistyksemme raha-asioissa olisi joitain epäselvyyksiä, vääryyksiä tai jopa laittomuuksia, toteaa Brother Christmas ry:n puheenjohtaja Koponen tiedotteessa.

– Lisäksi on vihjailtu, että toimintaamme ohjaisi avuntarvitsijoiden edun sijasta jokin salainen oman edun tavoittelu. Kiistän yhä painokkaasti kaikkien tällaisten väitteiden paikkansapitävyyden. 

Koposen mukaan hän on teettänyt tiliensä erityistarkastuksen viime keväänä. Tässä tarkastuksessa tiedotteen mukaan löytynyt minkäänlaisia laittomuuksia, eikä esimerkiksi tilisiirtoja muille kuin avuntarvitsijoille.

Koponen on tehnyt poliisille kaksi tutkintapyyntöä törkeistä kunnianloukkauksista. Tutkintapyynnöt on tehty Helsingin Sanomista ja eräästä aikakauslehdestä.

Brother Christmas -yhdistyksen keräystoiminta on tällä hetkellä käytännössä seisahtunut kokonaan.

Lue myös:


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja