Mainos

Poliisi ei saanut Oinosta kyytiinsä – Poliisi: ”Tapaus on loppuunkäsitelty”

Joensuun poliisi yritti hakea perussuomalaisten kansanedustajan Pentti Oinosen kuulusteluihin torstaina iltapäivällä, mutta tämä ei suostunut lähtemään poliisin kyytiin.

0:44

Itä-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Kalle Toivanen kertoo Kuopion poliisin olleen yhteydessä Pentti Oinoseen aamulla Karjalaisessa julkaistun mielipidekirjoituksen takia.

Oinonen kirjoitti lehdessä, että 15-vuotias tyttö raiskattiin viime viikolla Kuopiossa ja vahvasti epäiltynä olisi turvapaikanhakija. Oinonen piti edesvastuuttomana sitä, että viranomaiset vähättelevät raiskaustapauksia.

– Poliisilla ei ollut mitään tietoa asiasta ja kun on kyse vakavasta rikoksesta, tietysti meille syntyi intressi selvittää, pitääkö väite paikkansa, Toivanen kertoo tapauksen taustoista.

Kun poliisi soitti Oinoselle, selvisi, että tämä oli ollut asiassa lehtitiedon varassa.

– Oinoselle tarjottiin kuitenkin mahdollisuutta päästä Joensuun poliisiasemalle kuulusteluun poliisipartion kyydissä. Kun sitten myöhemmin yritimme saada hänet poliisiauton kyytiin Prisman parkkipaikalla, hän ei suostunutkaan tulemaan. Teimme ratkaisun, että luovumme hänen kuulustelustaan emmekä ryhdy häntä väkisin kyytiin raahaamaan.

Toivanen kertoo poliisin luopuneen hankkeesta myös siksi, että päivän aikana oli käynyt ilmi, että jutussa kyse oli väärinkäsityksestä. Epäilty tapaus oli sattunut jo viime kuun alussa ja raiskattu oli syntynyt vuonna 1997 eikä siis ollut 15-vuotias. Oinonen oli itsekin myöntänyt erehtyneensä uhrin iästä ja tapauksen ajankohdasta.

Toivanen kertoo, että poliisin puolesta tapaus on nyt loppuun käsitelty. Oinosta ei panna vastuuseen myöskään siitä, että hän ei totellut poliisin kehotusta lähteä kuulusteluihin.  

– Tehtiin sellainen tapausharkinta, että päätimme luopua kaikista toimenpiteistä. Case is closed – asia on niin sanotusti taputeltu, Toivanen päättää.

Oinonen kieltäytyi poliisikyydistä ”periaatteellisista syistä”

Pentti Oinonen itse kertoo kieltäytyneensä poliisikyydistä ”periaatteellisista syistä”.

– En varmasti lähde mustaanmaijaan tämmöisen asian takia. Minä olen semmoinen vanhan ajan ukonkanttura, että minä en poliisikuulusteluun lähde pikkuasioiden takia. Kyllä ne pyysivät autoon, mutta sanoin, että lähden vain, jos otatte käsipuolesta ja nostatte. Mutta sattuu olemaan kansanedustajilla koskemattomuussuoja.

MTV tavoitti Oinosen puhelimitse ensimmäisen kerran juuri silloin, kun poliisi pyysi häntä kyyntiinsä. Silloin Oinonen sanoi, että "minua viedään nyt poliisiautoon, soittakaa myöhemmin uudestaan."

–Sanoin poliisille jo aamulla, että en lähde mihinkään. Kerroin antavani lehdistölle tiedotteen asiasta. Sanoin, että ”jos olette lukutaitoisia, lukekaa sieltä”, Oinonen kertaa.

”Minä vain puolustin suomalaisia naisia”

Oinonen on kaiken kaikkiaan tuohtunut saamastaan kohtelusta – etenkin kun hän kokee vain “puolustaneensa suomalaista yhteiskuntaa”. 

– Minä puolustin suomalaista yhteiskuntaa ja suomalaisia naisia raiskaajia ja ahdistelijoita vastaan, ja näin kävi. Poliisille tämä on imagotappio.

Karjalaiseen tekemäänsä virhettä uhrin iän ja tapauksen ajankohdan puolesta Oinonen pitää vähäisenä.

– Mitä sillä on väliä, onko raiskattu 15-vuotias vai satavuotias mummo. Se on yhtä paha juttu.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja