Mainos

Poliisi aloittaa lentotietojen keräämisen – nämä tiedot matkustajista kerätään

Suomessa otetaan käyttöön tämän vuoden aikana matkustajatietojärjestelmä, johon kootaan lentoyhtiöiden matkustajistaan keräämiään tietoja.

Järjestelmään tallennetaan lentoyhtiöiden matkustajistaan keräämiä tietoja, kuten lentojen varaus- ja lähtöselvitystietoja. Järjestelmään kootaan myös matkustajan ennakkotietoja, kuten nimi, kansalaisuus sekä lentoa ja matkustusreittiä koskevia tietoja.

Matkustajatietojen kerääminen perustuu EU:ssä säädettyyn PNR-direktiiviin, joka tuli voimaan toukokuussa. Kerättyjen tietojen avulla viranomaisvalvontaa voidaan kohdistaa sellaisiin henkilöihin, joiden epäillään liittyvän terrorismiin tai muuhun vakavaan rikollisuuteen, kuten huumausaineiden maahantuontiin, ihmiskauppaan ja salakuljetukseen.

– Hyötyä on odotettavissa myös rajat ylittävät rikollisuuden torjunnassa, esimerkiksi omaisuusrikoksissa ja skimmauksessa eli korttien kopioinnissa, krp:n rikostarkastaja Arto Tuomela kertoo tiedotteessa.

Jokaisella oikeus tarkastaa omat tietonsa

Matkustajatietojen luovuttaminen koskee kaikkea rajat ylittävää lentoliikennettä. Suomen kansainvälisessä lentoliikenteessä matkusti viime vuonna lähes 15 miljoonaa matkustajaa noin 250 eri lentoyhtiön koneissa.

Tietojärjestelmä on poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen yhteinen. Matkustajatietojen käsittelyä varten on perustettu yksikkö Keskusrikospoliisiin.

Poliisihallituksesta korostetaan, että matkustajatietoja käsitellään henkilötietoojen suojaa koskevien lakien mukaisesti. Matkustajatietojen käsittelylle on nimetty tietosuojavastaava, joka huolehtii asiaan liittyvästä neuvonnasta ja valvonnasta.

Henkilötietolain mukaan rekisterinpitäjän on laadittava rekisteriseloste. Matkustajalla on oikeus saada tietää, onko rekisterissä häntä koskevia ja tietoja ja jos tietoja on, minkälaisia tietoja. Jokaisella on oikeus vaatia asiavirheiden oikaisua ja oikeudettomasti tallennettujen tietojen poistoa. 

Huhtikuussa 2013 nousi valtava kohu, kun MTV Uutiset paljasti, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin nimi löytyy Suomen poliisin salaisesta epäiltyjen rekisteristä Epristä.

2:58

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.