Viestintäoikeuden professori näkee ongelmia Trafin ajokorttitietoja antaneessa palvelussa

Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari epäilee Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin perusteluja avoimelle palvelulle, joka mahdollisti suomalaisten ajokorttitietojen selvittämisen.

Viraston mukaan avoin verkkopalvelu perustuu heinäkuussa voimaan tulleeseen liikennepalvelulakiin, jossa säädetään liikenneasioiden rekisteristä. Sen mukaan jokaisella on oikeus yksittäisluovutuksena saada tiedot esimerkiksi henkilön oikeudesta kuljettaa liikennevälinettä etu- ja sukunimen, henkilötunnuksen tai muun yksilöivän tunnuksen perusteella.

Korpisaari ei ole kuitenkaan vakuuttunut perustelun pitävyydestä. Hän kuitenkin korostaa, ettei ehtinyt nähdä Trafin palvelua toiminnassa ennen kuin se suljettiin.

–  On vaikea ajatella, että kokonaisen henkilörekisterin tallentaminen kaikkien ulottuville olisi yksittäisluovutusta. Ymmärrän, että yksittäisluovutuksella on perinteisesti tarkoitettu sitä, että joku pyytää viranomaiselta esimerkiksi yksittäiseen ajoneuvoon ja sen haltijaan liittyvää tietoa ja saa sen, Korpisaari sanoo.

Aiemmin kuljettajatiedot on saanut netistä maksua vastaan tai kysymällä puhelimitse tai sähköpostitse.

Trafi kertoi sunnuntaina poistaneensa väliaikaisesti palvelun verkkosivuiltaan saamansa palautteen vuoksi.

Yhdistely tuo ongelmia

Trafin palvelusta löytyneiden tietojen avulla pystyi hakemaan uusia tietoja muista palveluista, ja näitä tietoja yhdistelemällä oli käytännössä mahdollista vetää yksityiskohtaisiakin päätelmiä eri henkilöistä.

Korpisaari arvioi, että tietojen yhdistelyn kannalta Trafin palvelu vaikuttaa olleen ongelmallinen.

–  Nykyteknologian mahdollistaman tietojen yhdistelyn takia mahdollisuutta tällaisten kokonaisten tietokantojen sähköiseen luovuttamiseen on rajoitettu sellaistenkin tietojen osalta, jotka sinällään ovat yksittäisinä julkisia.

Lue myös:

    Uusimmat