Pyyntirautaan astuneelle karhunpennulle annettiin jo tappomääräys, mutta reipas eläin saattaa välttää luodin erikoisesta asusteestaan huolimatta: "Se on hyväkuntoinen, hyppii ja pomppii"

Rautakarhuksi nimetyn Kuusamon metsien asukkaan lopettamispäätös saatetaan kumota 1:37

Rautakarhuksi nimetyn Kuusamon metsien asukkaan lopettamispäätös saatetaan kumota.

Kaleva kertoi eilen, että Kuusamossa on saatu uusi näköhavainto karhusta, jonka tassuun on juuttunut näätärauta. Karhu on nimetty Rautakarhuksi.

Viranomaiset antoivat loukkaantuneelle karhulle kuolemantuomion jo viime kesänä.

– Viime kesänä kaksi karhunpentua tulivat emän kanssa. Emä erosi niistä ja pennut rupesivat kahdestaan kulkemaan. Sitten toinen pennuista katosi ja meidän oppaamme näki kerran, että yksin jääneellä karhulla oli näätärauta tassussaan, Jyri Heiskanen kertaa tapahtumia.

Heiskanen on karhujen kuvausta ja katselua järjestävän Lammintuvan yrittäjä, joka on seurannut Rautakarhun elämää.

Vältti luodin jo kertaalleen

Opas teki ohjeistuksen mukaan ilmoituksen loukkaantuneesta karhusta viranomaisille ja lopettamismääräys annettiin.

Karhu kuitenkin vältti luodin, sillä se näyttäytyi uudestaan vasta viime keväänä.

– Karhu oli ovela, eikä sitä näkynyt koko viime kesänä, Heiskanen kertoo.

Heiskanen ryhtyikin selvittämään, voisiko karhun tappamisen sijaan olla jokin muu vaihtoehto, koska karhu vaikuttaa terveeltä ja se selvis talvestakin vammastaan huolimatta.

– Olen nähnyt sen tänä keväänä ja kesällä monta kertaa. Se on hyväkuntoinen, hyppii ja pomppii sekä seisoo välillä kahdella jalalla, hän kertoo.

– Näätäraudan takia karhu ei voi käyttää kaikkia neljää jalkaansa, vaan pitää yhtä jalkaa ilmassa. Syömisessä se kuitenkin voi käyttää apunaan neljättä tassuaan.

Isommat karhut huomioivat loukkaantuneen

Myös muut karhut ovat Heiskasen mukaan huomioineet epäonnisen Rautakarhun.

Hän on kiinnittänyt asiaan huomiota työssään karhusafareilla.

– Normaalisti isommat karhut häätävät pienemmät karhut ruokapaikoilta, mutta nyt ne ovat päästäneet Rautakarhun syömään toiselle ruokapaikalle.

– Minulle on tullut sellainen tunne, että ne kunnioittavat sitä ja aistivat, ettei se ole täysin kunnossa, Heiskanen arvioi.

Karhun terveydentila tutkitaan

Heiskanen toivoo, että karhu voisi jatkaa elämäänsä jos eläimen terveys sen sallii.

– Olen esittänyt, että se nukutettaisiin ja otettaisiin raudat pois. Tämän jälkeen eläinlääkäri katsoisi, mikä eläimen tilanne on ja jos mahdollista, päästettäisiin se luontoon jatkamaan elämää.

Eläinrakkaan yrittäjän toiveisiin vastattiin heinäkuun alussa.

Kaleva kertoi, että poliisi onkin nyt pyytänyt Luonnonvarakeskukselta eläimen terveydentilan tutkimista.

– Jos karhu on siinä kunnossa, että se selviää luonnossa, raudat poistetaan ja karhu jatkaa elämäänsä. Jos raudat ovat vaurioittaneet karhua niin paljon, ettei se enää selviä luonnossa ja eläimen hengissä pitäminen olisi julmuutta sitä kohtaa, karhu lopetetaan, komisario Juha Niemelä poliisista kertoi Kalevalle.

Lue myös:

    Uusimmat