Poikavauva kikatteli jopa 17 tuntia päivässä – syyksi paljastui harvinainen aivokasvain: "Ajattelimme hänen olevan vain iloinen"

Vanhemmat luulivat, että heidän poikavauvansa oli vain harvinaisen iloinen vesseli, kun lapsi kikatteli aamusta iltaan. Hekottelu oli kuitenkin oire hyvänlaatuisesta harvinaisesta aivokasvaimesta. Kun kasvain poistettiin, naurukohtaukset loppuivat kuin seinään.

Brittivanhemmat ajattelivat, että heidän pieni Jack-vauvansa oli vain iloinen pikkupoika, kun hän ”kikatteli” 17 tuntia päivässä. Naureskelulta kuulostavan äännähtelyn syyksi paljastui kuitenkin harvinainen aivokasvain, kertoo muun muassa News.com.au-sivusto.

Pienokainen alkoi hekotella kaksi viikkoa syntymänsä jälkeen. Hänen vanhempansa Gemma ja Ed Young olivat vain tuumineet, että heillä olikin harvinaisen hilpeä vauva.

Alituiselle kikattelulle löytyi kuitenkin karu syy. Kävi ilmi, että pojalla oli harvinainen hyvänlaatuinen aivokasvain nimeltä hypotalamushamartooma. Se voi Duodecim-julkaisun mukaan aiheuttaa epilepsian, jonka alkuoireena ovat tahattomat naurahdukset.

– Kikattelu oli jatkuvaa eikä meillä pitkään aikaan ollut aavistustakaan siitä, mistä se johtui, 32-vuotias Gemma kertoo.

Jack oli kaksi vuotta kikatellut käytännössä aamusta iltaan joka päivä. Omituiset naurukohtaukset loppuivat kuin seinään, kun kasvain poistettiin 10 tuntia kestäneessä leikkauksessa.

Kikattelu piinasi koko perhettä

Lääkärien mukaan näitä harvinaisia kohtauksia tulee yhdelle tuhannesta niistä lapsista, joilla on epilepsia. Kuvaan kuuluu yleensä äkillisiä nauru- tai itkukohtauksia.

Jack syntyi toukokuussa 2014. Naurukohtaukset kestivät vanhempien mukaan puolesta tunnista 17 tunnin lakkaamattomaan hekotteluun. Nauru kuulosti Gemman mukaan siltä kuin se olisi tullut toistona nauhalta.

– Rehellisesti sanoen me vain ajattelimme hänen olevan vain iloinen koko ajan, Gemma kertoo The Sun -sivustolle.

Gemma yritti ensin vain tottua kikatteluun. Kahden kuukauden kuluttua he saivat kuitenkin tarpeekseen ja laittoivat Jackin nukkumaan alakertaan. Lopulta poika valvotti myös veljeään.

– Se oli uuvuttavaa, nainen kertoo.

Hoitaja ihmetteli hekottelua

Kun Jack oli kuuden viikon ikäinen, hoitaja tuli tekemään pojalle rutiinitarkastuksen. Nainen kertoi Gemmalle, että Jackin jatkuva naureskelu huolestutti häntä. 

– Minusta tuntui kamalalta, että toinen nainen oli huomannut tämän, vaikka äitinä minun olisi pitänyt olla se, joka asian tajuaa, Gemma muistelee.

Gemma vei Jackiin heti lääkäriin. Poika sai lähetteen nenä- , korva- ja nielutauteihin erikoistuneelle lääkärille.

Tuossa vaiheessa kukaan perheessä ei enää saanut unta öisin. Gemma pyysi lääkäreitä tekemään jotain.

– Äännähtely vain jatkui ja tuli aina yllättäen. Oli hankalaa nukahtaa, kun en tiennyt, milloin ääniä kuuluu seuraavan kerran.

Asiantuntija ei kuitenkaan osannut sanoa, mistä oli kyse. Niinpä perhe sai lähetteen Bristolin lastensairaalan neurologille.

Gemma kertoo, että myös hoitaja sairaalassa ajatteli, että poika vain naureskeli ilokseen. Samoin ajattelivat Gemman mukaan monet muutkin. Kun nainen tajusi, että poika oli tosiaan tullut sairaalaan ”kikattelun” takia, hän oli järkyttynyt.

Tiedätkö mitä tehdä, jos vauva on vaarassa tukehtua? Artikkeli jatkuu videon alla. 

Viinirypäleen kokoinen aivokasvain

Jackille tehtiin magneettikuvaus ja kohtauksille löydettiin syy. Pojalla oli aivokasvain nimeltä hypotalamuksen hamartooma.

– Hänellä oli hyvänlaatuinen noin viinirypäleen kokoinen kasvain aivoissaan. Se sai aikaan naurukohtaukset, Gemma kertoo.

Gemma oli samaan aikaan sekä helpottunut että surullinen. Toisaalta oli helpottavaa saada tietää, mikä oli vialla. Toisaalta hänestä tuntui kamalalta ajatella, mitä poika oli joutunut kokemaan.

– Muuten hän kehittyi normaalisti, mutta nauroi kaiken aikaa.

Ei enää naurukohtauksia

Nyt Jack on 4-vuotias. Operaation jälkeen hänellä ei ole ollut yhtään tuollaista naurukohtausta.

Välillä Gemma ja Ed kauhistuvat, kun Jack kikattelee asioille normaaliin tapaan. Niin käy usein, kun hän katsoo piirrettyjä. He ovat kuitenkin kiitollisia siitä, että poika voi nyt elää tavallista elämää.

– Leikkauksen jälkeisenä päivänä tajusimme, että Jack ei ollut kikattanut kertaakaan. Se tuntui oudolta, Gemma kertoo.

Äidin mukaan he istuivat hänen vierellään ja odottivat, että hän olisi taas kikatellut kummallisesti. Niin ei kuitenkaan käynyt.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Mutta se, kun hän nauroi ensimmäisen kerran kunnolla, oli ihmeellistä!

Gemmalla haluaa sanoa jotain niille vanhemmille, joiden lapsilla on myös tämä harvinainen hypotalamuksen hamartooma.

– Tunnelin päässä on valoa ja asiat voivat muuttua paremmaksi. Tuo operaatio muutti Jackin elämän ja olemme siitä niin kiitollisia.

Juttua korjattu 3.12.2018: Kasvain oli viinirypäleen eikä greipin kokoinen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja