Kuolemansairas äiti, 22, kirjoittaa pojalleen syntymäpäiväkortteja, jotta tämä ei koskaan unohtaisi häntä: "Haluan poikani tietävän, että hänen äitinsä taisteli"

Naisella todettiin olevan aivokasvain vain kaksi kuukautta poikansa syntymän jälkeen. Kuolemansairas äiti kirjoittaa pojalleen syntymäpäiväkortteja, jotka poika saa äidin kuoltua. 

Lapsen kuolema on vanhemmille aina kohtuuttoman suuri menetys. Mutta niin on myös vanhemman kuolema lapselle – etenkin, kun lapsi menettää äitinsä tai isänsä hyvin nuoressa iässä.

Brittiläinen uutissivusto The Sun kertoo 22–vuotiaasta pienen pojan äidistä, jolla todettiin parantumaton aivokasvain. Äiti haluaa varmistaa, että hänen poikansa muistaa hänet aina – tässä on Tylan tarina. 

Sairaskohtaus oli vasta alkua

Tyla Livingstone oli vain 20-vuotias, kun hän tuli yllättäen raskaaksi. Vaikka raskaus olikin yllätys, nuori nainen halusi pitää lapsen. Raskausaika sujui loistavasti aina 31. raskausviikkoon asti, kun Tyla alkoi yllättäen kärsiä kovista vatsakivuista.

Hän päätti lievittää kipuja lämpimässä kylvyssä. Yhtäkkiä kesken kylvyn naisen käsi meni täysin lukkoon ja käsivarteen hiipi hyvin outo tunne.

– Tiesin jonkin olevan pahasti vialla, joten hyppäsin ylös kylpyammeesta ja huusin mummoni hätiin.

Tyla ei pystynyt hengittämään ja hän oli paniikissa. Lopulta hän lyyhistyi maahan. Hätääntynyt mummo soitti välittömästi hätäpuhelun, jossa hän kertoi lapsenlapsensa saaneen kohtauksen.

– Stressasin vain, miten poikavauvani voi – en edes miettinyt omaa vointiani, Tyla kuvailee.

Ambulanssi tuli paikalle muutamassa minuutissa, ja Tyla kiidätettiin kiireellisesti sairaalaan. Tylalle tehtiin sairaalassa erilaisia tutkimuksia ja hänet vietiin lopulta magneettikuvauksiin.

Lääkärit rauhoittelivat Tylaa sanomalla, ettei kohtaus välttämättä ole merkki mistään vakavasta – tutkimukset tehtiin vain varmuuden vuoksi, sillä Tyla oli raskaana.

– Itse en ollut asiasta niin varma, sillä tiesin, että tutkimuksissa näkyisi jotain epätavallista, Tyla muistelee.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Tylan pää kuvattiin heti seuraavana päivänä. Tämän jälkeen hän sai kuulla lohduttomat uutiset. Lääkäri kertoi, että Tylan aivojen vasemmasta etulohkosta löydettiin kasvain. Lääkäri kuitenkin vakuutteli järkyttyneelle Tylalle kasvaimen olevan hyvälaatuinen, mikä tarkoittaa sitä, että naisella ei ole syöpää.

– Hän kuitenkin lisäsi, että jos kasvain olisikin pahanlaatuinen, se olisi hyvin lievä ja selviäisin siitä.

"Seuraavana aamuna, kun heräsin, oikea puoli kehostani oli halvaantunut"

Tylan raskautta päätettiin jatkaa kuten ennenkin. Preston-poika syntyikin muutama viikko myöhemmin Royal Victoria Hospital -nimisessä sairaalassa.

Äitiys tuntui nuoresta äidistä raskaalta, mutta hän rakasti kaikkea vauvan hoitoon liittyvää – myös vaippojen vaihtamista ja yösyöttämistä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kuukautta myöhemmin Tyla jätti poikansa ensimmäistä kertaa tämän Mark-isän kanssa yksin yön yli.

– En juonut oikeastaan yhtään mitään sinä iltana, mutta seuraavana aamuna, kun heräsin, oikea puoli kehostani oli halvaantunut.

Vaikka tilanne olikin hyvin erikoinen, nuori äiti ei joutunut paniikkiin. Hän ajatteli, että ensimmäinen bileilta raskauden ja synnytyksen jälkeen teki hänen keholleen vain tepposet.  

Tyla ei kuitenkaan pystynyt tekemään mitään seuraavaan kahteen päivään. Hän joutui pyytämään perheeltään apua poikansa hoidossa. Koska oli selvää, ettei kyse ollut vain bileillan jälkeisestä huonosta olosta, Tyla meni lääkäriin.

Bileillan jälkeisiä oloja seurasi kuolemanjulistus

Tylan aivot kuvattiin uudelleen. Massiivisesti kasvanut aivokasvain painoi hermoja, mikä oli ollut syynä naisen aiemmalle halvaantumiselle. Naiselle määrättiin lääkkeet, joilla pyrittiin vähentämään aivojen turvotusta.

Tyla leikattiin hetkeä myöhemmin. Nainen oli hereillä osan leikkauksesta, jotta lääkärit pystyivät seuraamaan, kuinka naisen aistit toimivat. Leikkaus kesti lähes kuusi tuntia. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Pari viikkoa myöhemmin Tylalla todettiin olevan neljännen asteen glioblastooma, eli kaikkein pahanlaatuisin ja aggressiivisin aivokasvain.

– Sillä hetkellä kuolin sisäisesti, Tyla kuvailee pysäyttävää hetkeä.

Vaikka glioblastoomaa voidaankin hoitaa muun muassa kemoterapialla, sädehoidolla tai leikkauksilla, sairaus on parantumaton, sillä kasvain kasvaa nopeasti, eikä sitä voida kokonaan poistaa. Elinajanodote on vuodesta viiteen vuotta. 

"Jos se olisi ollut minusta kiinni, en oli koskaan jättänyt häntä yksin"

Nyt on kulunut reilu vuosi syöpädiagnoosista. Tyla on viettänyt kaiken mahdollisen ajan pienen poikansa kanssa.

– Tavoitteenani on nähdä, kun poikani aloittaa koulun. Hän ei edes tiedä minun olevan sairas, Tyla paljastaa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Jotta Preston ei koskaan unohtaisi äitiään, Tyla aikoo kirjoittaa pojalleen syntymäpäiväkortteja, jotka poika saa tulevina syntymäpäivinään – ilman äitiään.

Nuori nainen aikoo myös säästää esineitä ja pieniä asioita itsestään muistoksi pojalleen, hiussuortuviaan ja pieniä muistoesineitä.

– Haluan poikani tietävän, että hänen äitinsä taisteli jopa epätoivoisen paljon ollakseen hänen kanssaan. Haluan, että hän tietää, että äiti rakastaa häntä äärimmäisen paljon.

– Haluan hänen myös tietävän, että jos se olisi ollut minusta kiinni, en olisi koskaan jättänyt häntä yksin.

"Me kaikki olemme vain turisteina täällä"

Kun Tyla sai diagnoosin parantumattomasta syövästä ja lääkäri sanoi naisen elinajanodotteen ääneen, Tyla kertoo muuttaneensa elämänasennettaan ja -tyyliään. Hän käänsi elämässään uuden sivun ja päätti elää elämäänsä kuin viimeistä päivää – sen viimeisimpään hetkeen saakka.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Kaunis ja tilanteeseen nähden erittäin positiivinen äiti haluaa muistuttaa kaikkia siitä, että elämä on lyhyt. Tyla kehottaa nauttimaan jokaisesta hetkestä. Jokaisen tulisi luoda muistoja, sillä vain ne jäävät jälkeemme, kun lähdönhetki koittaa.

– Me kaikki olemme vain turisteina täällä ja valitettavasti toiset meistä saavat tehdä tätä matkaa lyhyemmän ajan, Tyla muotoilee.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja