"Pohjolan Mona Lisa" tulossa myyntiin – tällainen on yli 150 vuotta piilossa pysynyt teos

Yli 150 vuotta yleisöltä piilossa ollut Albert Edelfeltin maalaus esillä Viiden jälkeen -studiossa 6:27
Huutokauppias Petri Vuorinen toi Viiden jälkeen-studioon piilossa olleen Edelfeltin maalauksen.

Taidemaailmassa on tulossa viikonloppuna myyntiin todellinen harvinaisuus, kun 151 vuotta suurelta yleisöltä piilossa ollut Albert Edelfeltin työ huutokaupataan. Lähtöhinnaksi teokselle on arvioitu 100 000 euroa. Taulun on aidoksi todennut Suomen tunnetuin Edelfelt-tutkija Marina Catani.

Harvinainen teos tulee myyntiin Huutokauppakeskus Turengissa lauantaina. Ovaalinmuotoinen Adelaide Leuhusenin muotokuva oli ensin pitkään Ruotsissa ja sen jälkeen Suomessa yksityiskokoelmassa. Huutokauppias Petri Vuoriselle taulu päätyi tutun asiakkaan kautta, pitkän odotuksen jälkeen.

– Meillä oli jonkin aikaa ollut tieto, että tämmöinen on yhdellä meidän asiakkaalla. Me ollaan monta kohdetta myyty häneltä ja hän muutama vuosi sitten sanoi, että hänellä on tämmöinen Edelfeltiksi sanottu taulu. Sanoin, että voitaisiinko saada se huutokauppaan. Ei sitä ensimmäisiin vuosiin saanut, mutta kun jaksoi ahkerasti kysyä, niin noin kuukausi sitten hän toi meille taulun, Vuorinen kertoo.

Kun kyseessä on näin arvokas teos, taulun aitoudesta haluttiin varmistua mahdollisimman pian. Avuksi kysyttiin Suomen tunnetuin Edelfelt-tutkija Marina Catani. Teos oli hänelle tuttu jo entuudestaan.

– Olen tätä taulua tutkinut jo aiemmin, vuonna 2009. Minuun oltiin yhteydessä myyntitilanteessa, ja silloin pääsin tätä tutkimaan. Se tutkitaan ensin silmämääräisesti edestä ja takaa. Tarkistetaan kaikki tiedot, mitkä on ja verrataan kirjallisuuteen, mitä löytyy. Tämä työ on luetteloitu Bertel Hinzen Edelfelt-kirjassa, Catani listaa.

Catani on paljastanut urallaan satoja taideväärennöksiä. Hänen mukaansa on erityisen tärkeää tutkia myyntiin tuleva teos aina mahdollisimman hyvin.

– Viime viikolla paljastin kaksi väärennöstä jo meilin kautta. Ne olivat niin huonosti tehty, ettei tarvittu laboratorion apua. Jos ne on hyvin tehty, niitä pitää tutkia teknisesti. Silloin otetaan taidekonservaattori mukaan ja tutkitaan myös väriaineita, Catani kertoo.

Viiden jälkeen-studiossa esiteltiin harvinainen maalaus, jonka aidoksi tunnistamisessa auttoi satoja väärennöksiä urallaan paljastanut Edelfelt-tutkija Marina Catani.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Äärimmäisen harvinainen Edelfelt myyntiin - näin asiantuntija selvitti taulun aitouden 9:35

Lue myös:

    Uusimmat