Helene Schjerfbeckin arvokkaat maalaukset löytyivät tamperelaisesta kuolinpesästä – taulu maksaa jopa 250 000 euroa: "Yksi tauluista on ollut viimeiset 50 vuotta piilossa"

Tamperelaisesta kuolinpesästä löytyi kaksi Helene Schjerfbeckin öljymaalausta, joista toinen oli ehtinyt olla julkisuudelta piilossa jo 50 vuotta. Teokset on määrä myydä huutokaupassa syksyllä.

Kyseessä ovat öljymaalaukset Lukeva tyttö ja Keltaisia ruusuja. Lukeva tyttö -teos on peräisin 1910-luvulta ja Keltaisia ruusuja -teos vuodelta 1942.

Tamperelaisen Pirkka Lehtinen-Sillanpään kuolinpesässä oli erittäin paljon maalauksia. Yksi merkittävä teos Schjerfbeckin teosten lisäksi on Hugo Simbergin Köynnöksenkantajat, joka on täysikokoinen Tampereen tuomiokirkossa. Kuuluisassa työssä pojat kantavat ruusuköynnöstä.

– Nuori poika on maalauksessa luonnollisessa koossa. Kyseinen öljymaalaus on kuulunut arkkiatri Arvo Ylpön kokoelmaan, Annmaris huutokauppakamarin toimitusjohtaja Jukka Takala sanoo.

Piilossa yli 50 vuotta

Teokset ovat olleet viimeksi esillä vuonna 1954 järjestetyssä näyttelyssä Kööpenhaminassa.

– Teokset ovat harvinaisia siinä mielessä, että Lukeva tyttö on ollut kirjallisuudessa vain mustavalkokuvana. Se oli 1950-luvulla Kööpenhaminassa näyttelyssä. Näyttelyn jälkeen teos on esitetty kirjallisuudessa useasti, mutta kaikki kuvat ovat mustavalkoisia.

Kaikki teokset olivat olleet hyvin pitkään Lehtinen-Sillanpää perheen hallussa ja kun aika heistä jätti eikä perillisiä ollut, teokset tulevat myyntiin.

– Lukeva tyttö on ollut viimeiset 50 vuotta niin piilossa, että Suomen johtava Schjerfbeck-asiantuntija, taidehistorioitsija Leena Ahtola-Moorhouse näki maalauksen vasta nyt ensimmäistä kertaa väreissä, Takala iloitsee.

Satojen tuhansien eurojen taulut

Lukevan tytön arvoksi tulee noin 220 000–250 000 euroa, Keltaisille ruusuille noin 150 000–200 000 euroa. Simbergin Köynnöksenkantajien arvosta ei vielä ole varmuutta.

Takalan mukaan kuolinpesistä löytyy silloin tällöin arvokkaita tauluja, mutta tuore löytö on laajuudessaan harvinainen. 

Sillanpää-Lehtisen kokoelma sisältää runsaasti taidetta ja arvoesineitä, joista saatavat varat on testamentattu hyväntekeväisyyteen. Kuolinpesän teokset huutokaupataan syksyllä 29. syyskuuta. Huutokauppakamari Annmaris vastaa taulujen myymisestä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja