"Pohjoisten metsien kansasta saa loputtomasti komediaa aikaiseksi" – tältä näyttää Aki Kaurismäen Cannesissa kilpaileva uutuuselokuva

Aki Kaurismäen uusi elokuva tavoittelee jälleen Cannesin pääpalkintoa 2:09
Miksi Kaurismäen työnjälki on tehnyt vaikutuksen maailmalla kerran toisensa jälkeen? MTV:n toimittaja Kari Pyrhönen analysoi Kaurismäen uutuuselokuvaa.

Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen Kuolleet Lehdet -elokuva (2023) on ehdolla Cannesin elokuvafestivaaleilla pääkilpasarjassa pääpalkinnon Kultaisen palmun saajaksi. Palkinto on elokuvamaailman yksi merkittävimmistä kunnianosoituksista.

Kuolleet Lehdet on työläisten elämää kuvaavan elokuvasarjan neljäs osa. Edellisiä sarjan julkaistuja elokuvia ovat Varjoja paratiisissa, Ariel ja Tulitikkutehtaan tyttö. Pääosia näyttelevät Alma Pöysti ja Jussi Vatanen

– Minua suuresti liikuttaa tämä pohjoisten metsien kansa, ja siitähän saa loputtomasti komediaa aikaiseksi, kuvasi Kaurismäki suomalaisuutta haastattelussa vuonna 2006.

Elokuva saa ensi iltansa huomenna. Festivaalien pääpalkinto jaetaan lauantaina 27. toukokuuta. Palkintojen jakajana toimii tuomariston puheenjohtaja, ruotsalainen elokuvaohjaaja Ruben Östlund.

Elokuvateattereissa Kuolleet Lehdet saa ensi-iltansa 15. syyskuuta 2023. 

Uutuuselokuva on Kaurismäen neljäs elokuva, joka on festivaaleilla ehdolla. Viimeksi hänen elokuvansa oli pääkilpasarjassa vuonna 2011 Le Havre -elokuvalla. Vuonna 2002 hänen elokuvansa Mies vailla menneisyyttä voitti toiseksi merkittävimmän Grand Prix -palkinnon.

Cannesin elokuvafestivaaleja on järjestetty vuosittain jo vuodesta 1946 alkaen. Tänä vuonna festivaalit järjestetään 16.-27. toukokuuta. 

Oikaisu 23.29: Kaurismäen sitaatti on vuodelta 2006, eli hän ei kuvaa sillä uutta elokuvaansa, niin kuin artikkelissa virheellisesti kerrottiin.

Lue myös:

    Uusimmat