Mainos

Pohjois-Pohjanmaan tulvatilanne pahenee – puolustusvoimat apuun

1:11

Jääpadot ja jäiden purkautuminen aiheuttavat ongelmia Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoella ja Pyhäjoella.

ELY-keskuksen mukaan Kalajoessa ja Pyhäjoessa jäiden lähtö, jääpatojen muodostuminen ja purkautuminen ovat nostaneet viikonlopun aikana paikoin vettä pelloille ja teille. Myös rakennuksia on joutunut tulvaveden saartamaksi.

Pohjoisempana Siikajoella Mankilan kylässä vesi on noussut pelloille ja katkaissut teitä. Mankilassa tulva-alue tulee laajenemaan ja tieyhteyksiä tulee menemään poikki tulevien viikkojen aikana.

ELY-keskus varoittaa alueen eteläosassa jokien tulvimisen vuoksi paikoin nopeastikin nousevasta tulvavedestä, joka voi aiheuttaa ranta-alueilla vaaraa tai haittaa.

Puolustusvoimat apuun

Alavieskassa Kalajoen jääpato siirtyi lauantaina Rahkon suvantoon. Joki on noussut padon takia uomastaan läheisille pelloille ja metsiin. Pelastuslaitos on suojannut useita taloja nousevalta vedeltä. Pelastustoimista johtovastuussa oleva Jokilaaksojen pelastuslaitos on pyytänyt virka-apua puolustusvoimilta jääpadon purkamiseen.

Pyhäjoen jäät ovat alkaneet purkautua koskipaikkojen ohella myös suvannoista lauantain aikana ja Pirttikoskella tulvavettä nostanut jääpato purkautui.  On odotettavissa, että Pyhäjoen jäät liikkuvat seuraavien päivien aikana virtaaman irrotellessa jäitä.

Viilenevä sää on taittamassa virtaamien nousun maakunnan joissa. Kala- Pyhä- ja Siikajoen virtaamat tulevat kuitenkin pysymään tavanomaista pidempään tulvalukemissa. Virtaamat kääntyvät uudelleen nousuun, mikäli tulevalla viikolla sää lämpenee tai saadaan vesisateita.

Kiiminkijoen tulviminen ajoittunee vappu tietämille.

Katso jutun alussa olevasta uutisklipistä kuvia etelän tulvatilanteesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.