Pohjois-Korealta mieletön paluu – viisi maailmanennätystä

Pohjois-Korea teki sensaatiomaisen paluun kansainvälisen painonnoston huipulle. Maan naispainonnostajat rikkoivat viisi maailmanennätystä ja nappasivat kaksi kultamitalia Aasian mestaruusturnauksessa Hangzhoussa Kiinassa lauantaina.

Pohjois-Korean Ri Song-gum päihitti 49 kilon sarjassa Kiinan Jiang Huihuan ryöstäen hallitsevalta maailmanmestarilta kaksi ME-tulosta rinnallevedossa ja työnnössä.

Kang Hyongyong valloitti puolestaan 55 kilon sarjan tuloksella 103-130-233 ja vei kiinalaisnostajilta nimiinsä kolme eri maailmanennätystä.

Inside the Games kertoo, ettei Ri Song-gum ollut kilpaillut neljään vuoteen ennen lauantaita. Kang oli nostanut edellisen kerran Aasian juniorimestaruuskilpailuissa vuonna 2007. Hän voitti tuolloin 209 kilon ja 58 kilon painoluokat.

Ri:n edellinen kilpailusuoritus oli vuodelta 2019 kansainvälisen painonnostoliiton IWF:n MM-kilpailuissa Tianjinissa.

 Pohjois-Korea ei osallistunut Tokion kesäolympialaisiin vuonna 2021 koronaviruspandemian myötä. Kansainvälinen olympiakomitea asetti maan myöhemmin kilpailukieltoon.

Pohjois-Korean painonnostajia ei tulla näkemään Pariisin olympialaisissa ensi vuonna. Maan urheilijat eivät päässeet osallistumaan yhteenkään karsintakilpailuista.

Pohjois-Korean urheilijoille ei olla pystytty suorittamaan kilpailun ulkopuolisia dopingtestejä neljän vuoden mittaisen poissaolon aikana. Asia ei ole ollut kansainvälisten liittojen hallinnassa valtion ollessa suljettuna muusta maailmasta.

IWF:n johto on äänestänyt uudesta säännöstä sulkea ne maat pois kansainvälisistä kilpailuista, missä ei voida hallinnoida anti-doping-menettelyjä.

Lue myös:

    Uusimmat