Mainos

Pohjois-Koreaa uhkaa nälänhätä

Kymmenen päivän sisällä maata on runnellut kaksi rajua myrskyä. Ne ovat tuoneet mukanaan rankkoja sateita, jotka saattavat pilata sadot tärkeimmillä viljelysalueilla.

Ruuan puutteen kanssa jatkuvasti kamppailevaa Pohjois-Koreaa uhkaa asiantuntijoiden mukaan nälänhätä. Syynä ovat maata kiusanneet tulvat, jotka saattavat pilata riisi- ja perunasadon tärkeimmillä viljelyalueilla.

Vajaan kahden viikon sisällä Pohjois-Koreaa on runnellut kaksi rajua myrskyä, jotka ovat tuoneet mukanaan poikkeuksellisen rankkoja sateita.

Kansainvälisen ICG-tutkimuslaitoksen ja YK:n ruokaohjelma WFP:n asiantuntijoiden mukaan sadon pilaantuminen saattaa olla viimeinen niitti, joka syöksee maan nälänhätään.

Ohjuskokeet viilensivät suhteet naapurimaihin

Samaan aikaan Pohjois-Korea eristyy yhä enemmän muusta maailmasta. Välit etelänaapuriin ovat ohjuskokeiden vuoksi tulehtuneet niin, että Etelä-Korea on kieltäytynyt lähettämästä 500 000 tonnin riisiavustusta Pohjois-Koreaan. Etelä-Korea on antanut Pohjois-Korealle huomattavaa ruoka-apua viime vuosina, mutta nyt se on päättänyt jäädyttää avun, kunnes Pohjois-Korea palaa neuvotteluihin ohjuskehittelyn lopettamisesta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Pohjois-Korean riisisatoa nakertavat myös maatalouden vanhentunut ja puutteellinen välineistö sekä energian puute. Hyvänäkin vuonna sato jää miljoona tonnia vajaaksi asukkaiden tarpeesta.

Kaakkois-Aasian kriisiasiantuntija Peter Beck kuitenkin sanoo, että jos Pohjois-Koreaan iskee suuri humanitaarinen kriisi, Etelä-Korean ja Japanin on vaikea jatkaa ruoka-avun kieltämistä.

Korealaisperheiden yhdistämiset keskeytettiin

Pohjois-Korea on määrännyt maassa työskentelevät eteläkorealaiset rakennusmiehet lähtemään, kertoo rakennusyhtiö Hyundai Asan.

Noin 150 rakennusmiestä on ollut pystyttämässä perheiden yhdistämiskeskusta Kumgangiin Koreoiden välisen rajan tuntumaan. Pohjoiskorealaiset ilmoittivat myöhään eilen illalla, että työt pitää keskeyttää. Työntekijät on määrä vetää pois huomiseen mennessä.

Pohjois-Korea sanoi eilen keskeyttävänsä perheiden yhdistämiset toistaiseksi, koska Etelä-Korea on sen mielestä liittoutunut länsivaltojen kanssa Pohjois-Koreaa vastaan. Koreoiden välinen raja erottaa edelleen tuhansia perheitä toisistaan.

(MTV3-Reuters-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.