Mainos

Kim Jong-un nosti kätensä nappulalta – seuraa "jenkkien tyhmiä toimia"

1:53

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un saattoi avata kiehuneen painekattilan kannen ainakin raolleen.

Maan valtiollinen uutistoimisto KCNA ilmoitti Kimin lykänneen ohjusiskua Guamin saarelle, jossa sijaitsee Yhdysvaltain sotilastukikohta.

Iskusuunnitelmasta kerrottiin viime viikolla pian sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi Pohjois-Koreaa "tulella ja raivolla", jos valtio jatkaa Yhdysvaltojen uhkailua.

KCNA:n mukaan Kimille esiteltiin suunnitelma iskusta, mutta hänen kuitenkin raportoitiin seuraavan tilanteen kehittymistä ja "jenkkien tyhmiä toimia" ennen päätöksen tekemistä.

– Jos he välttämättä pitävät kiinni heidän erittäin vaarallisista ja piittaamattomista toimistaan Korean niemimaata kohtaan, Pohjois-Korea ryhtyy toimeen, kuten aiemmin on ilmoitettu, Kimin raportoidaan sanoneen.

Kimin kerrotaan lisänneen olevan välttämätöntä, että Yhdysvallat tekee ensin oikean valinnan, jotta jännitteet lieventyvät ja vaarallinen sotilaallinen konflikti vältetään.

Osa asiantuntijoista on tulkinnut Kimin kommentit mahdollisuudeksi rauhoittaa pahoin leimahtaneita jännitteitä ja sanasotaa maiden välillä.

"Hyökkäys voisi kärjistyä sodaksi"

Kiina iloitsi Pohjois-Korean uutisista. Maan ulkoministeriön mukaan kriisi on saavuttanut käännekohdan ja nyt on aika aloittaa rauhanneuvottelut.

Kiina on Pohjois-Korean merkittävin diplomaattinen liittolainen. Se on toistuvasti pyytänyt sekä Pohjois-Koreaa että Yhdysvaltoja hillitsemään riitaisaa sanasotaa.

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis varoitti Pohjois-Koreaa siitä, että hyökkäys Yhdysvaltoja vastaan voisi nopeasti kärjistyä sodaksi. Mattis kommentoi asiaa toimittajille ennen kuin uutisoitiin, että iskua koskeva suunnitelma oli esitelty Kimille.

Mattis kommentoi tilannetta aiemmin myös mielipidekirjoituksessa yhdessä ulkoministeri Rex Tillersonin kanssa. Wall Street Journalin julkaisemassa kirjoituksessa ministerit muun muassa painottivat, kuinka tärkeää on löytää diplomaattinen ratkaisu jännittyneeseen tilanteeseen.

3:51

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja