Pohjois-Korea ampui ohjuksen kohti Japania – videolle tallentui karu ääni kovaäänisistä

1:01
Pohjois-Korea ampui ohjuksen kohti Japania – Japanissa kuultiin karu viesti kovaäänisistä.

Pohjois-Korea ampui tiistaina keskipitkän matkan ballistisen ohjuksen, joka ehti aiheuttaa huolta Japanissa. Japanilaisia varoitettiin ohjuksesta ja maan pohjoisosan asukkaita kehotettiin hakeutumaan suojaan. Myöhemmin varoitus peruttiin, kun ohjus oli lentänyt Japanin yli.

Etelä-Korean puolustusvoimat kertoi varhain tiistaina Pohjois-Korean laukaisseen ballistisen ohjuksen itään päin. Myös Japanin rannikkovartiosto vahvisti havainneensa ohjuksen laukaisun Pohjois-Koreasta.

Hetkeä myöhemmin Japanin viranomaiset antoivat hätätiedotteen ja kertoivat ohjuksen olevan mahdollisesti matkalla kohti Japanin pohjoisinta saarta Hokkaidoa. Asukkaita Hokkaidossa ja sen eteläpuolella sijaitsevassa Aomorin prefektuurissa kehotettiin hakeutumaan suojaan rakennuksiin tai maan alle.

Paikallista aikaa puoli kahdeksalta aamulla annettu vaaratiedote ehti olla voimassa puolisen tuntia ja näkyi ruudulla yleisradioyhtiö NHK:n televisiolähetyksissä. Lopulta Japanin pääministerin kanslia tiedotti ohjuksen lentäneen Japanin yli. Rannikkovartioston mukaan ohjus vaikuttaa pudonneen mereen.

Japani ja Yhdysvallat tuomitsivat

Japanin pääministeri Fumio Kishida tuomitsi ohjuksen laukaisun.

– Uskomme, että maamme yli on lentänyt ballistinen ohjus, joka putosi Tyyneenmereen. Tämä on väkivallanteko, joka seuraa lukuisia ballististen ohjusten laukaisuja. Tuomitsemme tämän jyrkästi, Kishida sanoi.

Etelä-Korean asevoimat puolestaan kertoi olevansa korkeassa valmiudessa ja tekevänsä tiivistä yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa tilanteen tarkkailemiseksi. Edellisen kerran Pohjois-Korea laukaisi ohjuksen Japanin yli tiettävästi vuonna 2017.

Yhdysvaltain Intian valtameren ja Tyynenmeren sotatoimialueen päämaja tuomitsi myös ohjuksen laukaisun ja kehotti Pohjois-Koreaa pidättäytymään muista "laittomista ja epävakauttavista toimista." Yhdysvallat vakuutti sitoutumisensa Japanin ja Etelä-Korean puolustamiseen olevan raudanluja.

Valkoinen talo kertoi Yhdysvaltain konsultoivan liittolaisiaan siitä, millaisiin vastatoimiin Pohjois-Korean ohjuslaukaisun johdosta tulisi ryhtyä.

Pohjois-Korea kiihdyttänyt asetestejä

Pohjois-Korea on testannut viime aikoina ohjuksia erittäin tiheään tahtiin. Se ampui viime viikolla neljä lyhyen kantaman ballistista ohjusta.

Asetestit on nähty reaktiona Yhdysvaltain, Etelä-Korean ja Japanin viime päivien mittaviin sotaharjoituksiin alueella.

Neuvottelut Korean niemimaan aseriisunnasta ovat olleet pitkään jäissä, ja Pohjois-Korea on kiihdyttänyt tänä vuonna uuden aseteknologian testaamista. Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat varoittaneet, että maa saattaa tehdä lähiaikoina ensimmäisen ydinkokeensa sitten vuoden 2017.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja