Etelä-Korean epäonnistunut ohjuskoe lietsoi paniikkia Pohjois-Korean rajan tuntumassa – rakettipolttoaine aiheutti valtavan tulipalon

Etelä-Korea ja Yhdysvallat laukaisivat ohjuksia mereen 2:01
Etelä-Korea epäonnistui ohjuksen laukaisussa

Etelä-Korean ohjuskokeen epäonnistuminen aiheutti varhain keskiviikkona paniikkia Gangneungin kaupungissa maan koilliskulmassa. Armeija pyytää anteeksi hidasta tiedotuslinjaansa. Seudulla tehtiin myös ainakin neljä onnistunutta ohjuskoetta. 

Etelä-Korea ja Yhdysvallat ampuivat kumpikin kaksi lyhyen kantaman ballistista ohjusta onnistuneesti maaleihinsa Japaninmereen. Kokeet tehtiin varhain keskiviikkoaamuna amerikkalaisvalmisteisella ATACMS-järjestelmällä.

Laukaisut olivat vastaus Pohjois-Korean tiistaiseen ohjuskokeeseen. Pohjois-Korea ampui keskimatkan ballistisen ohjuksen ensimmäisen kerran viiteen vuoteen Japanin yli.

Pohjois-Korean ohjus oli luultavasti Hwasong-12 -tyyppinen ja se putosi mereen 3200 kilometriä Japanin itäpuolella, lennettyään noin 4600 kilometrin matkan. Kyseisen ohjustyypin kantamaksi on aiemmin läntisessä mediassa arvioitu noin 4500 kilometriä.

Ohjus putosi heti laukaisunsa jälkeen

Yksi Etelä-Korean öisistä laukaisuista kuitenkin epäonnistui. Korealaisvalmisteinen Hyunmoo 2 -ohjus putosi pian laukaisunsa jälkeen samaisen sotilastukikohdan alueelle, mistä ohjus oli laukaistu.

Syynä oli ilmeisesti tekninen vika, mutta armeija on ilmoittanut yhä tutkivansa syitä siihen, “miksi ohjus harhautui väärälle lentoradalle”. 

Myös Hyunmoo 2 on lyhyen matkan ballistinen ohjus, jonka kantama on noin 300 kilometriä. Onnettomuus tapahtui Gangneungin kaupungissa olevassa Etelä-Korean ilmavoimien tukikohdassa. 

Paikallisten asukkaiden kännykkäkameroihin tallentui voimakas tulipalo ja silminnäkijät raportoivat kuulleensa kovia ääniä tapahtumapaikalta. 

Asevoimien mukaan ohjus oli varustettu taistelukärjellä, mutta putoaminen ei kuitenkaan aihettanut räjähdystä. Tulipalo aiheutui rakettipolttoaineen voimakkaasta palamisesta. Henkilövahinkoja ei raportoida tapahtuneen. 

Armeija pyysi anteeksi paniikkia 

Etelä-Korean asevoimat pyysi päivällä anteeksi laukaisun epäonnistumista ja erityisesti sen aiheuttamaa paniikkia. Monien Gangneugin kaupungin asukkaiden kerrottiin pelästyneen pahoin ja osan kerrottiin luulleen Pohjois-Korean hyökänneen maahan. Gangneug sijaitsee vain vajaan 70 kilometrin päässä Pohjois-Korean rajasta. 

Armeija sai risuja erityisesti hitaasta tiedottamisesta. Asevoimilta meni kahdeksan tuntia kertoa onnettomuudesta julkisuuteen ja tuona aikana hätänumero tukkeutui huolestuneiden kansalaisten soitoista ja spekulaatiot voimakkaan tulipalon syistä levisivät villeinä sosiaalisessa mediassa. 

Jännitteet kiristyvät jälleen

Jännitteet Korean niemimaalla ovat jälleen kiristymässä. Pohjois-Korean ohjuskokeisiin ollaan vastattu lisääntyneillä sotaharjoituksilla. 

Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean ilmavoimat harjoittelivat Japaninmerellä tiistaina. VIime viikolla maat järjestivät yhteisen laivastoharjoituksen.

Jännite kiristyy Korean niemimaalla 4:46
Katso, miten MTV Uutisten toimittaja arvioi tilanteen kiristymistä Korean niemimaalla.

Harjoitukseen osallistui myös Yhdysvaltain lentotukialus USS Ronald Reagan. Tänään Yhdysvallat ilmoitti aluksen palaavan pikimmiten Etelä-Korean vesialueen tuntumaan lisääntyneen Pohjois-Korean uhan takia. Alus ehti jo lähteä takaisin kohti Japania, jonne se on yleensä sijoitettuna. 

Tilanteen kiristymiseen vaikuttaa myös Etelä-Korean uusi, toukokuussa virkaansa astunut presidentti Yoon Suk-Yeol. Hän edustaa paljon edeltääjnä Moon Jae-Iniä tiukempaa linjaa Pohjois-Koreaan. 

Jo tiistaina ennen Pohjois-Korean ohjuslaukaisua Yoon sanoi maansa vastaavan kaikkiin Pohjoisen provokaatioihin. 

– Tällainen [Pohjois-Korean] holtiton provokaatio saa osakseen päättäväisen vastauksen sekä meidän armeijaltamme että kansainvälisiltä liittolaisiltamme, Yoon sanoi.

Yhdysvallat pyysi keskiviikkona YK:n turvallisuusneuvostoa käsittelemään Pohjois-Korean ohjuslaukaisua. Turvallisuusneuvosto tuskin pystyy tekemään Pohjois-Koreaa tuomitsevaa päätöslauselmaa, sillä maahan länttä suopeammin suhtautuvien Kiinan ja Venäjän uskotaan estävän Pohjois-Korean tuomitsevan päätöslauselman. 

Lue myös:

    Uusimmat