Pohjois-Korea laukaisi ballistisia ohjuksia Japaninmereen

Pohjois-Korea on jälleen laukaissut kaksi ballistista ohjusta Japaninmereen, kertoo eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap viitaten Etelä-Korean asevoimien tietoihin.

Etelä-Korean mukaan kyse oli lyhyen kantaman ohjuksista, jotka lensivät noin 550 kilometriä ennen putoamistaan mereen.

Pohjois-Korean ohjuslaukaisu tapahtui varhain keskiviikkona paikallista aikaa.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat viime aikoina tiivistäneet puolustusyhteistyötään samaan aikaan, kun jännitteet Korean niemimaalla ovat kasvaneet. Tiistaina maat tapasivat Soulissa ja kertoivat samalla vuosikymmeniin ensimmäisestä yhdysvaltalaisen ydinsukellusveneen vierailusta eteläkorealaisessa satamassa.

Ydinsukellusveneen vierailun taustalla on Yhdysvaltojen huhtikuinen lupaus lähettää ballistisilla ohjuksilla varustettu ydinsukellusvene Etelä-Koreaan, kertoo muun muassa Japan Times.

Sukellusvenevierailun oli ennakoitu johtavan voimakkaaseen vastaukseen Pohjois-Korealta, joka vastustaa Yhdysvaltain ydinaseiden läsnäoloa alueella.

Keskiviikon laukaisu on tuorein Pohjois-Korean asetestien sarjassa. Viime viikolla Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA kertoi maan testanneen mannertenvälistä ballistista ohjusta, Hwasong-18:aa, joka käyttää väitetysti kiinteää polttoainetta. KCNA:n mukaan laukaisua valvoi maan johtaja Kim Jong-un.

Japan Timesin mukaan Pohjois-Korea on laukaissut viime vuoden alun jälkeen noin sata ohjusta.

CNN: Näin Pohjois-Korea rahoittaa ydinohjelmaansa kryptovarkauksilla 2:35
CNN: Näin Pohjois-Korea rahoittaa ydinohjelmaansa kryptovarkauksilla. Juttu on huhtikuulta.

Yhdysvaltain sotilas ylitti rajan Pohjois-Koreaan

Tiistaina yhdysvaltalaisviranomaiset kertoivat yhden yhdysvaltalaissotilaan ylittäneen luvatta rajan Pohjois-Koreaan. Sotilas on luultavasti pidätetty.

Yhdysvaltalaiset viranomaiset kertoivat CBS Newsille, että kyse on sotamiehestä, jota oltiin kurinpitosyistä saattamassa pois Etelä-Koreasta. Sotamies oli jo kulkenut lentokentän turvatarkastuksen läpi, mutta onnistui jotenkin palaamaan ja liittymään Etelä-Korean ja Pohjois-Korean vahvasti vartioidulle rajalle matkaavaan siviiliryhmään.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin sanoi sotilaan ylittäneen rajan "vapaaehtoisesti ja luvatta".

Uutistoimisto AFP:n mukaan Etelä- ja Pohjois-Korean yhteisellä turvallisuusalueella Panmunjomissa on yleensä rauhallista. Edellisen kerran Koreat jakavan demarkaatiolinjan yli pyrki sotilas vuonna 2017, tuolloin Pohjois-Korean puolelta.

Lue myös:

    Uusimmat