Mainos

Pohjois-Irlanti astui yhteishallinnon aikaan

Protestantit ja katoliset pääsivät sopuun yhteisen hallituksen muodostamisesta maaliskuussa viime hetkillä ennen Britannian asettamaa takarajaa.

Pohjois-Irlannin yhteishallinnon johtajat ovat vannoneet historiallisen virkavalansa. Maakunnan hallinto siirtyy Lontoosta yhteishallitukselle, jonka pääministeri on protestanttisen DUP-puolueen johtaja Ian Paisley. Varapääministeri on katolisen Sinn Fein -puolueen Martin McGuinness.

Yhteishallinnossa DUP vastaa taloudesta, ympäristöstä ja kulttuurista, Sinn Fein koulutuksesta, alueellisesta kehityksestä ja maataloudesta. Jos puolueet eivät olisi päässeet sopuun, maakunta olisi siirtynyt pysyvästi Lontoon hallintaan.

Sovun ajoitus oli erinomainen pääministereille

Pohjois-Irlannin pattitilanteen ratkeaminen tuli mieluisaan aikaan pääministerikaksikolle, Britannian Tony Blairille ja Irlannin Bertie Ahernille.

Pian vallasta vetäytyvä Blair pitää sovun syntymistä yhtenä kymmenvuotisen uransa pääsaavutuksista. Blair on kärsinyt kannatuksensa laskusta ja siksi Pohjois-Irlannin sopu on erinomainen päätös hänen pääministerikaudelleen. Ajoitus on loistava myös Ahernille, sillä Irlannissa valmistaudutaan parlamenttivaaleihin. Ahern on johtanut hallitusta kaksi kautta, ja mielipidemittausten mukaan hänen täytyy ponnistella pitääkseen paikkansa.

Arviolta 3600 ihmistä sai 30 vuoden aikana surmansa, kun katolilaiset ajoivat yhdistymistä Irlantiin ja protestantit puolustivat suhteita Britanniaan.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.