Mainos

Pohjavesien pinnat ennätyksellisen alhaalla

Jos runsaita syyssateita ei tule, ongelmat saattavat jatkua ensi kevääseen asti.

Pohjavedet ovat Suomessa ennätysalhaalla. Tilanne on huono koko maassa: kaivoja on kuivunut ja pienillä vedenottamoilla on ongelmia.

Pohjavesien pinnat ovat jopa 70 senttimetriä keskimääräistä matalammalla eli yhtä alhaalla kuin ennätyskuivana vuonna 2003.

Huono tilanne näkyy myös Töysässä Heikki Hautalahden luomutilalla. Viisikymmentäviisipäiselle karjalaumalle riittää vielä ruokaa, mutta oman kaivon vesi on vähissä.

- Tilanne on hyvin huono. Neljä päivää vettä piisaa ja sitten pitää paloautolla tuoda lisää. Näin on ollut heinäkuun puolivälistä asti, kertoo Hautalahti.

Töysässä toivotaankin nyt runsaita sateita. Tähänastiset sateet eivät vielä ole nostaneet pohjavesien pintaa, vaan pelkästään kostuttaneet maaperää. Vaikka sateita tulisikin, tilanne ei silti korjaannu kovin nopeasti.

- Moreenimuodostumissa, missä on ihmisten kaivot, kestää pohjaveden muodostuminen kahdesta viikosta kuukauteen ja hiekka-soramaalla menee kuukaudesta kahteen kuukauteen, kertoo geohydrologi Risto Mäkinen.

Jos syyssateet jäävät vähäisiksi, tilanne voi kääntyä todella huonoksi. Siinä tapauksessa kaivot pysyvät kuivina ensi kevääseen asti ja vesipula monilla pohjavedenottamoilla jatkuu. Täydennystä pohjavesivaroihin saadaan vasta lumien sulamisvesistä.

Suomen vesihuollosta peräti 60 prosenttia on pohjavesien varassa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.