Mainos

Plutoniumlähde saastutti huoneen Säteilyturvakeskuksessa

Rikkoutunut säteilylähde on saastuttanut huoneen Säteilyturvakeskuksessa (Stuk) Helsingissä. Ensimittausten mukaan lähdettä käsitellyt ihminen tai muut tilassa työskennelleet eivät altistuneet radioaktiivisille aineille, Säteilyturvakeskus tiedottaa.

Stukin mukaan huone on puhdistettu ja rikkoutunut lähde varastoitu turvallisesti.

– Tämä on ikävä tapahtuma, ja näin ei olisi saanut käydä. Rikkoutuneiden säteilylähteiden kanssa toimiminen on aina vaativaa, Stukin pääjohtaja Petteri Tiippana sanoo tiedotteessa.

Tiippanan mukaan tapahtunut käydään läpi perusteellisesti, jotta vastaavaa ei tapahtuisi vastedes.

Säteilyturvakeskuksen mukaan alfasäteilytyslaitteelle oltiin tekemässä käyttökunnon tarkastusta, jossa todettiin laitteen plutoniumlähteen (plutonium-238) pinnan olevan vaurioitunut. Tämän takia laite päätettiin hävittää radioaktiivisia pienjätteitä vastaanottavan yrityksen kautta. Jotta hävittämisen voisi tehdä turvallisesti, Stukissa tehtiin 17. helmikuuta mittauksia, jolloin lähde piti irrottaa sen suojakuoresta.

– Totesimme, että plutoniumia oli levinnyt lähteen irrotuksen yhteydessä suojakuoren lisäksi myös huoneen pöytä- ja lattiapinnoille. Selvitimme saastumisen laajuuden ja määrän ensin lisämittauksilla ja työntekijät puhdistautuivat huolellisesti. Tällä pyrittiin estämään plutoniumille altistuminen. Huone on nyt puhdistettu ja mittauksin on varmistettu, että saastumista ei ole muissa tiloissa, laboratorionjohtaja Pia Vesterbacka kuvailee Stukin tiedotteessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.