STUK joutuu puhdistamaan saastuneen autotallin: "Kuin mikä tahansa siivoustyö"

Säteilyturvakeskus on aamupäivän aikana tehnyt säteilymittauksia kiinteistön autotallissa ja kellaritiloissa. Säteilypitoisuudet siellä ovat edelleen jonkin verran korkealla.

– Ajoimme autotallista kaksi autoa ulos, sillä niissä ei ole kohollaan olevia säteilyarvoja. Muuten tila on kontaminoitunut eli epäpuhdas, joten sinne ei ulkopuolisten kannata mennä. Seuraava vaihe on todennäköisesti puhdistuksen aloittaminen, kertoo Stukin johtava asiantuntija Mika Markkanen.

Hän on seurannut säteilymittauksia kiinnostuneena sivusta.

Markkasen mukaan autotallissa on enemmän ja vähemmän saastuneita alueita, mutta mitatut pitoisuudet ovat erittäin pieniä eivätkä siis ole terveydelle haitallisia. Myös rakennuksen ulkopuolella on tehty mittauksia, mutta ne ovat olleet täysin normaaleja. 

– Autotalliin ei nyt kannata mennä, muutoin kuin jalat ja kädet suojattuina epäpuhtauksien leviämisen estämiseksi. Autotallin puhdistaminen on kuin mikä tahansa siivoustyö, Markkanen kuvaa.

Stukin mukaan säteilyn alkuperän selvittäminen on tärkeää. Stukin johtaja Tarja K. Ikäheimonen sanoo, että on todennäköistä, että kyse on rikkoutuneesta säteilylähteestä. Samoissa tiloissa Stukin kanssa toimii pienyritys nimeltään Suomen Nukliditekniikka, joka on radioaktiivisia pienjätteitä käsittelevä yritys. Nyt epäilläänkin, että säteily olisi kuljetuksen purkuvaiheessa levinnyt jostakin sen lähteestä. 

Suomen Nukliditekniikassa elinkeinoharjoittajana ja yrityksen ainoana työntekijänä toimii Jarno Koikkalainen. MTV Uutiset ei ole yrityksistä huolimatta tavoittanut häntä kommentoimaan asiaa.

– Kyllä kyseisen yrityksen toimitusjohtaja kävi tässä aamupäivällä seuraamassa mittauksia, mutta hänkään ei osannut heti suoralta kädeltä sanoa, mistä ja koska vuoto olisi tapahtunut, Markkanen kertoo. 

Säteilymittauksia on aamupäivällä tehty kiinteistön autotallissa ja kellarissa parin tarkastajan voimin. He eivät halua sen tarkemmin kommentoida mittausten tuloksia.

Ainetta, joka kiinteistön tiloista on löytynyt on nimeltään Cesium-137. Sitä käytetään säteilylähteenä teollisuudessa esimerkiksi materiaalien paksuuden mittaamisessa ja sairaaloissa sädehoidossa. Juuri näitä teollisuusjätteitä Suomen Nukliditekniikka käsittelee.

Lue myös:

    Uusimmat