Mainos

Pk-yritykset synkkinä: Taantuman pelko kasvaa

Suomalaisissa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä varaudutaan jo uuteen taantumaan.

Pk-yritysten lähitulevaisuuden odotukset ovat synkentyneet merkittävästi, kertoo Suomen Yrittäjien kuun vaihteessa tekemä yritysbarometri.

Syynä synkkiin näkymiin ovat Suomen talouskasvun hidastuminen ja kansainvälisen talouden suuret riskit.

Barometrin perusteella pk-yritysten tilanteessa on myös jotain hyvää. Esimerkiksi myynnin kehityksessä tai kannattavuudessa ei ole tapahtunut valtavia tiputuksia.

Suomen Yrittäjien ekonomistin Petri Malisen mukaan myönteiset tulevaisuudennäkymät musertuivat heinäkuun viimeisen viikon yllättäviin talouskäänteisiin.

– Yhtäkkiä niin Euroopassa kuin laajemminkin maailmalla rahoitussektori menetti luottamusta Euroopan ja mukaanlukien Suomen kykyyn selvitä. Se veti jarruja kiinni niin teollisuudessa kuin rakentamisessa. Mutta se veti jarruja kiinni myös kuluttajien ostoksissa, mikä näkyi vastaavasti kaupan ja palveluiden alalla.

Kaupan alasta ei kasvun kirittäjäksi

Malisen mukaan pk-yrityksistä tuskin saadaan tällä kertaa vetoapua uusien työpaikkojen luojina.

– Tässä tilanteessa erityisen huolestuttavaa on, että toisin kuin taantumassa 2008-2009, tällä kertaa myös kauppa ja palvelut näkevät tulevaisuuden hyvin synkkänä. Juuri ne pitivät Suomen käynnissä ja työllisyyden kohtuullisena edellisessä taantumassa.

Barometrin perusteella näyttää siltä, että pk-yrityksillä ei ole haluja luoda uusia työpaikkoja. Toisaalta barometrin tulokset viittaavat myös siihen, että pk-yritysten työpaikkoja ei todennäköisesti tulla vähentämään ainakaan suuressa mittakaavassa.

Erityisen huonolta tulevaisuus silti näyttää suhdanneherkillä aloilla kuten teollisuudessa ja rakennusalalla. Suurteollisuuden näkymien synkentyessä alihankkijat – jotka monesti ovat pk-yrityksiä – joutuvat joustamaan ensimmäisinä.

"Rahoitus kuntoon, kiristyksiä tuonnemmaksi"

Lääkkeeksi pk-yritysten synkeisiin tunnelmiin Malinen tarjoaa vakaata rahoitusta.

– Yksi keskeinen tekijä on, että pk-yritysten rahoitus saataisiin turvattua. Vääjäämätön tosiasia on, että pankkirahoituksen saanti on kiristynyt. Yritykset tarvitsisivat kuitenkin käyttöpääomaa. Olisi toivottavaa, että vaihtoehtoiset rahoituslaitokset pystyisivät nyt auttamaan, etunenässä tietenkin Finnvera, sanoo Malinen.

Yhtenä keinona Malinen pitää myös sitä, että kotitalousvähennyksen leikkaamista siirrettäisiin tuonnemmaksi.

Hän miettisi uudemman kerran myös polttoaineverotuksen kiristämisen ajoitusta. Malisen mukaan kuljetussektorin kustannusten nousu vaikuttaa voimakkaasti koko elinkeinoelämään.

Katso Leea Ollikaisen juttu (Seitsemän uutiset 14.9.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.