Piuva jatkoon lipsahduksesta huolimatta

Jousiampuja Mari Piuva iski sunnuntaina yhteen Turkin Natalia Nasaridzen kanssa Ateenan olympialaisten naisten jousiammunnan henkilökohtaisessa kilpailussa. Kemiläistä Pohjan Jousta edustava Piuva varmisti paikan 32 parhaan joukossa kukistamalla Nasaridzen pudotuskilpailussa pistein 136-133.

Naisten henkilökohtaisen kilpailun ensimmäinen pudotuskierros ammuttiin vuoden 1896 olympialaisten pitopaikalla Panathinaiko-stadionilla. Kilpailu käytiin navakassa puuskatuulessa ja normaalista arvokisatyylistä poikkeavassa ammuntarytmissä, joka olympiapaineiden ohella näkyi heikkona tulostasona. Normaalisti ensimmäisellä pudotuskierroksella ammutaan kolme kertaa kuusi nuolta. Nyt samat 18 nuolta ammuttiin kolmen nuolen ryppäissä, eikä kilpailijoiden tarvinnut itse käydä taululla merkkaamassa nuoliaan.

Piuva piti kisaa halussaan alusta lähtien. Ensimmäiset kuusi nuolta toivat 45 pistettä ja kahden pisteen johdon turkkilaiseen nähden. Seuraavien kuuden nuolen aikana Piuva ampui kolme kymppiä ja kiri johdon viiteen pisteeseen. Viimeisen kuuden nuolen sarjan käynnistyessä kisa näytti jo ratkeavan Piuvan hyväksi, kun Nasaridze ei ampunut kolmatta nuolta ampumiselle varatun ajan täytyttyä. Turkkilaisen epäonni vaikutti kuitenkin Piuvan keskittymiseen. Häneltä karkasi nuoli käsistä ja kemiläisenkin tulostauluunsa ilmestyi nolla.

Viimeiset kaksi nuolta Piuva ampui kuitenkin sen verran tarkasti (6 ja 7), että piti johtonsa loppuun asti. -Sormet vaan lipsahti jänteeltä ja nuoli karkasi. Keskittyminen herpaantui, kun näin, että turkkilainen ei ehtinyt ampua. Kisoissa on käynyt samalla tavalla vain kaksi kertaa aikaisemmin, Piuva sanoi.

Piuva: "En ole koskaan kokenut tällaista"

Kokonaisuutena Piuva oli kilpailuunsa tyytyväinen, vaikka olympiapaineet ja tuuliset olosuhteet verottivat tuntuvasti tuloksia, kuten muillakin kilpailijoilla. -Normaalioloissa tällainen tulos oli huono. Nyt se on älyttömän hyvä, kun se vei jatkoon, Olympiajoukkueen jousiammuntavalmentaja toimiva Timo Rantanen kuvaili.

Piuva oli samaa mieltä. -En ole koskaan kokenut tällaista. Ensimmäisen sarjan aikana jännitti niin hirmuisesti, että jalat tutisivat koko ajan. Toisen sarjan keskellä ammunta alkoi kulkea hyvin, Piuva tuumi.

Georgialaissyntyinen, sittemmin turkkilaistunut Nasaridze, 31, ei ollut mikä tahansa vastus. Hän ampui neljä vuotta sitten Sydneyn olympiakisoissa joukkuekilpailussa neljänneksi. Torstaina käydyssä 72 laukauksen alkukilpailussa hän sijoittui 16:nneksi 639 pisteellä, kun Piuva oli 49:s (615 pistettä).

Eväitä 16 parhaan joukkoon

Piuvan urakka olympialaisissa jatkuu tiistaina toisella pudotuskierroksella. Silloin vastaan asettuu britti Naomi Folkard, joka oli alkukilpailussa 17:s 638 pisteellä. Sunnuntain pudotuskierroksella hän upotti Kazakstanin Olga Filipovan pistein 139-128. Piuvalla ei sunnuntain perusteella pitäisi olla aivan mahdoton urakka kukistaa britti ja jatkaa 16. parhaan joukkoon.

Ainakin sunnuntain olosuhteissa hän olisi kukistanut Folkardin, jos ei olisi ampunut yhtä nollaa. -Näyttää ihan kivalta, mutta minä en keskity jatkossakaan vastustajaan, vaan omaan ammuntaan, Piuva muistutti.

Kovat olosuhteet karsivat olympiakilpailusta muiden muassa kokeneen italialaisen arvokisamenestyjän ja entisen ME-naisen Natalia Valeevan, joka hävisi Filippiinien Jasmin Figueroalle 130-132.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat