Pitkän ajan sääennuste: "Todennäköisesti tämän kesän lämpimimmät säät ensi viikolla"

Menemme kohti kesän lämpimimpiä viikkoja. Niin lupaa MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela

Suomi kuuluu korkeapainealueeseen koko tämän viikon ja vielä ensi viikollakin.

– Sää pysyy lämpimänä ja helteitä esiintyy päivittäin. Lämpimin ja poutaisin sää löytyy pohjoisesta, jossa päivälämpötilat vaihtelevat pääosin 23 ja 28 asteen välillä, Jokela kertoo.

Etelässä on epävakaisempaa. Keskiviikkona, torstaina ja perjantaina sadekuuroja tulee maan etelä- ja länsiosassa. Torstaina ja perjantaina lännessä voi lisäksi tulla rankkoja sade- ja ukkoskuuroja.

– Maan etelä- ja keskiosassakin päivälämpötilat liikkuvat 20 ja 25 asteen välillä. Viikonloppuna etelässä lämpenee ja poutaantuu ja pohjoisessa taas epävakaistuu. Mutta edelleen pohjoisessakin on todella lämmintä.

Viikonloppuna päivälämpötilat ovat koko maassa taas korkeat. Koko maassa lämpötila pysyttelee 25 asteen molemmin puolin, mutta lämpimintä on maan etelä- ja keskiosissa.

Kuukausiennuste lupaa lämpöä

Ensi viikolla alkavat tämän kesän lämpimimmät päivät. 

– Voi tulla 30 asteen helteitä maan etelä- ja keskiosaan. Myös pohjoisessa on lähes yhtä lämmintä.  Ensi viikosta näyttäisi tulevan tavanomaista lämpimämpi.

– Jo tämä viikko pohjoisessa on ollut tavanomaista viidestä kymmeneen astetta lämpimämpi. Ensi viikolla koko maassa on yleisesti jopa 5–10 astetta tavanomaisesta lämpimämpää.

Samalla kuukausiennuste kertoo, että heinäkuun viimeinen viikkokin on muutaman asteen verran tavanomaista lämpimämpi ja vähäsateinen.

– Paikallisia sade- ja ukkoskuuroja voi tulla.

Keski-Euroopassa on nyt matalapaine, joka tuo Suomeen lämpöä. Jokela kertoo matalapaineen siirtyvän itään, ja kaakon suunnasta Suomeen virtaa jatkossa lämpöä.

Intuitio kertoi kesän sään

Jo nyt sää on ollut tavanomaista heinäkuun säätä lämpimämpi.

Jokela kertoo aavistaneensa jo talvella, millainen kesän sää olisi pitkällä aikavälillä.

– Intuitioni kertoi jo talvella, että alkukesä olisi lämmin, sitten tulisi kylmä jakso ja sitten taas lämmintä. Niin näyttää nyt olevan.

Heikot tuulet, lämpö voi tuntua tukalalta

Samalla kun säät entisestään lämpenevät, tuulta ei ole luvassa.

– Lämpö voi tuntua heikkojen tuulten takia tukalalta. 

Jokela vinkkaakin ensi viikolla etelään suuntaamista niille, jotka pitävät oikein kuumasta säästä.

– Todennäköisesti saamme tämän kesän lämpimimmät kelit ensi viikon alussa, jos ei vielä tällä viikolla niihin päästä. Varsinkin Etelä- ja Keski-Suomessa mennään kohti kuuminta aikaa.

Vedet lämpenevät ilmalämpötilojen mukana, ja se tarkoittaa myös sinilevämäärien kasvua.

– Sinilevää on jo nyt paljon, ja kukinnot voivat tästä vain räjähdysmäisesti kasvaa.  

Katso viiden päivän sää ennuste alta.


Lue myös:

    Uusimmat