Lämpö jää Suomen ylle pidemmäksi aikaa – "Ensi viikolla voidaan puhua jo maailmanluokan helteistä"

Ensi viikolla Suomessa voidaan puhua jo maailmanluokan helteistä. Helleraja, 25 lämpöastetta, ylittyy reippaasti koko maassa ja monin paikoin voi rikkoutua jopa 30 lämpöasteen raja. Euroopassa ja muualla maailmassa helleraja on 30 astetta.

Sää jatkuu tänään torstaina vähintään yhtä lämpimänä kuin eilenkin. Pohjoisessa voi olla jopa hieman lämpimämpää.

– Eilen 30 lämpöastetta meni ensimmäisen kerran tänä vuonna rikki Sodankylässä. Tänään jopa 31 astetta voidaan mitata jossakin päin Lappia, MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela ennustaa.

Myös maan etelä- ja keskiosassa alkaa lähipäivinä lämmetä entisestään.

– Maan länsiosassa saattaa tulla joitakin sadekuuroja, mutta yleisesti lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa lähellä 25 astetta ja paikoin ylikin. Pohjoisessa lämpötilat liikkuvat 25:n ja 30:n asteen välillä.

Helle jää pidemmäksi aikaa

Lämpöä on koukannut Suomen ylle Atlantin kautta. Jatkossa myös Venäjän kuumilta aroilta alkaa työntyä kaakon kautta hellemassaa Suomeen.

– Helle näyttää jäävän Suomen ylle pidemmäksi aikaa. Ainakin ensi viikko tulee olemaan lämmin, jopa lämpimämpi kuin tämä viikko. Kautta maan voi alkuviikolla olla jopa 30 astetta lämmintä tai jopa yli 30 asteen, Jokela hehkuttaa.

Katso tästä, millaista säätä on luvassa 102 paikkakunnalle:

Ensi viikon alku tulee olemaan kuuminta tänä kesänä koko Suomessa ihan etelää ja pohjoista myöten. Maan etelä- ja keskiosassa päästään jo tämän viikon lauantaina jo yli 25 asteeseen ja sunnuntaina jo lähelle 30 astetta tai ylikin. Pohjoisessa sää viilenee muutaman asteen verran.

Kumpupilviä luvassa

Aurinko ei Jokelan mukaan välttämättä paista koko ajan aivan täydeltä taivaalta.

– Kumpupilviä voi ilmaantua jonkin verran ja paikoin voidaan saada myös sadekuuroja. Kesä on jo sen verran pidemmällä, joten ei ole enää samanlaista kuin toukokuussa, että taivas on täysin pilvetön.

Jokelan mukaan helteet jatkuvat suurella todennäköisyydellä koko ensi viikon. Kuukausiennusteen mukaan heinäkuun viimeinen viikko olisi myös tavanomaista lämpimämpi.

– Voi olla, että korkeapaine majailee täällä pari kolmekin viikkoa.

Myös vedet lämpenevät

Ensi viikon helteet voivat myös olla joillekin ihmisille jopa tukalia.

– Kun keskilämpötila nousee yli 14 asteen, niin kuolleisuus alkaa ikävä kyllä nousta.

Uimareille iloisia uutisia, sillä nyt myös järvivedet lämpenevät hyvää vauhtia.

– Ne voivat yltää 25 asteeseen ja merivedetkin lämpenevät ensi viikolla laajalti 20 asteen paikkeille.

Lue myös:

    Uusimmat