Pitkäkyntinen iski puutarhaan ja vei 400-vuotiaan bonsaipuun – surun murtamat kasvattajat: "Tuntuu kun raajamme olisi irroitettu"

Kuuma kesä – miten saada kasvit kukoistamaan? 6:16
Poimi videolta vinkit, joilla pidät puutarhasi kukoistavana!

Japanilaispariskunnan rakkaat bonsaipuut joutuivat pitkäkyntisten käsiin. Pariskunnan kuukausi sitten ryöstettyjen ”lapsien” arvo on noin 10 miljoonaa jeniä, eli vajaat 80 000 euroa.

Bonsaipuut eivät ole vain puita, muistuttaa The New York Times. Kyseessä on yli tuhat vuotta vanha taidemuoto, jossa ruukussa elävästä kasvista saadaan huolellisella hoidolla oikean, täysikokoisen puun oloinen.

Vorot nyysivät 400-vuotiaan bonsain

Ilmeisen huolellista hoitoa oli saanut myös japanilaispariskunnan 400 vuotta vanha puu. Reilu 80-senttinen Shimpaku-bonsai koki kuitenkin surullisen kohtalon, kun se ja seitsemän muuta puuta varastettiin Seiji Iimuran, 54, puutarhasta.

Viidennessä polvessa bonsaikauppaa pitävä Iimura oli huolehtinut säntillisesti Shimpakusta jo 25 vuoden ajan.

Väärissä käsissä historiallinen taideteos voi kuolla viikossa. Iimura ja hänen vaimonsa Fuyumi Iimura toivovatkin, että heiltä ryöstetyt puut palautettaisiin mahdollisimman pian. Varkaille pariskunnalla on myös hoito-ohje: puita pitäisi kastella säännöllisesti.


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Iimurat pelkäävät rakkaudella kasvatettujen bonsainsa kuolevan.

– Bonsait ovat kuin lapsiamme. Lapsiamme, jotka ovat eläneet 400 vuotta. Nyt tuntuu kuin raajamme olisi irroitettu, ja ikävöimme niitä päivittäin, Fuyumi Iimura sanoi.

Pariskunta muistuttaa, että oikein hoidettuina kasvit voivat elää "ikuisesti".

Etsinnät eivät ole tuottaneet tulosta 

Poliisi ei ole vielä päässyt bonsai-rosvojen jäljille. Seiji Iimura kertoo, että hänen suuressa, kolme tuhatta ruukkua kattavassa puutarhassaan on avoimet ovet. Pariskunta ei koskaan ajatellut, että joku haluaisi ryöstää heidän kasvejaan. Tammikuun tapahtumien jälkeen puutarhaan on asennettu valvontakamerat.

Seiji Iimura julkaisi Facebookissa etsintäkuulutuksen bonsaipuustaan. Bonsaitaan etsivän pariskunnan mukaan kyseessä ei ole taloudellinen, vaan henkinen menetys. Ihmiset ovat ottaneet osaa japanilaisparin menetyksestä johtuvaan suruun.

– Sydämeni särkyy, toivottavasti lapsenne löytävät takaisin hyvien ihmisten luokse. Jos eivät, toivon, että ne elävät…, kirjoittaa Kenny.

Lue myös:

    Uusimmat